Financieel/Geld
1457345
Geld

‘Eerder met pensioen, eerder dood’

Het is maar goed dat de pensioenleeftijd stijgt want als je eerder met pensioen gaat, ga je waarschijnlijk ook eerder dood.

Dat blijkt uit een studie van Maria Fitzpatrick van de Cornell Universiteit en Timothy Moore van de Universiteit van Melbourne waar persbureau Bloomberg over bericht. Bij een pensioenleeftijd van 62 jaar komt de dood sneller om de hoek kijken, laat het onderzoek zien dat is gepubliceerd door het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER).

Een derde van de Amerikanen gaat met 62 jaar met pensioen en dat ‘kan direct een negatieve impact hebben op de gezondheid’, concluderen de onderzoekers. Zij zagen het sterftecijfer het hardst stijgen onder de groep die op zijn 62ste met pensioen is gegaan.

Het effect is het grootst onder mannen wiens kans op overlijden met 2% stijgt door het vroegpensioen. Onder vrouwen is het effect minder sterk. Er was geen effect te zien onder mensen die later met pensioen zijn gegaan.

Waarschijnlijk stijgt de kans op overlijden na vroegpensioen door veranderingen in de levensstijl, bijvoorbeeld ongezondere voeding.

De onderzoekers maken wel een kanttekening bij de studie: Vroeggepensioneerden gaan misschien eerder dood omdat zij al gezondheidsproblemen hadden toen zij nog werkten en om die reden eerder met pensioen zijn gegaan.