Nieuws/Financieel
1458080019
Financieel

Aegon boekt meer winst, maar kampt met uitdagingen

Amsterdam - Verzekeraar Aegon heeft de tweede helft van 2019 als verwacht afgesloten met een hogere winst, al gaat de vergelijking met een jaar eerder niet helemaal op door eenmalige lasten een jaar eerder. Verder wist de onderneming haar kapitaalbuffer te verbeteren.

Volgens scheidend topman Alex Wynaendts, die voor het laatst in die rol de cijfers toelicht, waren marktomstandigheden uitdagend. Hij wees onder meer op de aanhoudend lage rente, die prestaties in de weg zitten. Ook was andermaal sprake van netto-uitstroom bij de Amerikaanse pensioen- en lijfrenteactiviteiten, vooral doordat de groep babyboomers hun pensioenen opnemen. Verder verloor Aegon in de Verenigde Staten een drietal grote contracten.

Aegon sloot de tweede helft van vorig jaar af met een winst van 910 miljoen euro. Dit resultaat in de tweede helft van 2018 werd gedrukt door een schikking in de VS en een boekverlies op de verkoop van Amerikaanse levensherverzekeringsactiviteiten. De onderliggende winst kwam uit op 963 miljoen euro. Dat was 5 procent minder dan een jaar eerder.

"Laatste dans van Wynaendts"

Dit vindt DFT-verslaggever Edwin van der Schoot:

„De laatste dans van Alex Wynaendts na 12 jaar als topman van Aegon, is zoals gebruikelijk een opsomming van plussen en minnen. Helaas voor Wynaendts heeft hij de beurskoers van de Haagse verzekeraar uiteindelijk niet heel ver van zijn plek gekregen. Met dank aan de financiële crisis en vervolgens de alsmaar verder inklinkende rente, was het leiden van Aegon voor hem niet altijd een dankbare taak. Zijn laatste wapenfeiten zijn een lichte verhoging van het dividend en het uitsluiten van beleggingen in steenkool, terwijl de solvabiliteit van de verzekeraar en de kapitaalsgeneratie op zich goed hersteld zijn, maar het op papier moeten afleggen tegen de uitmuntende cijfers van NN.”

Volg Edwin van der Schoot op Twitter: @Evdschoot

De kapitaalbuffer (Solvency II-ratio) kwam na de tweede jaarhelft van 2019 uit op 201 procent, van 197 procent halverwege dat jaar. De langlopende herverzekeringsovereenkomst met Canada Life heeft de dekkingsgraad van Aegon verbeterd.

Coronavirus

Het coronavirus heeft volgens Wynaendts nauwelijks nog effect op de operationele prestaties van Aegon. Zo werd bij de verkoop van polissen in China nauwelijks iets gemerkt. Dat de verkopen in het land stabiel bleven, heeft ook Wynaendts enigszins verrast.

Aanhoudende economische groeivertragingen, ook als gevolg van het coronavirus, kunnen Aegon mogelijk wel dwarszitten. Wynaendts wees onder meer op het effect van de lage rentes wereldwijd. Zo zijn bepaalde rentetarieven in Europa al negatief. Verder gingen de rentes in de VS omlaag. "De rente heeft invloed op alles", aldus de topman.