Nieuws/Financieel
1458399
Financieel

Boekentips

‘Techreuzen hebben gevaarlijke geheime agenda’

Google is een van de bedrijven die kunstmatige intelligentie inzet en probeert te vermengen met menselijke activiteiten. Volgens critici gaan ze daarin te ver.

Google is een van de bedrijven die kunstmatige intelligentie inzet en probeert te vermengen met menselijke activiteiten. Volgens critici gaan ze daarin te ver.

Bizarre persoonlijke motieven van de oprichters van techreuzen als Google, Facebook en Amazon zouden gebruikers veel meer zorgen moeten baren dan alle aandacht voor belastingontwijking. Zij gebruiken hun big tech-bedrijven om persoonlijke idealen als versmelting van mens en machines dichterbij te brengen. Dat en meer boekentips voor de feestdagen.

Google is een van de bedrijven die kunstmatige intelligentie inzet en probeert te vermengen met menselijke activiteiten. Volgens critici gaan ze daarin te ver.

Google is een van de bedrijven die kunstmatige intelligentie inzet en probeert te vermengen met menselijke activiteiten. Volgens critici gaan ze daarin te ver.

Volgens Franklin Foer, oud-hoofdredacteur van de New Republic en zelf ex-Facebook-medewerker, is de ambitie van de topmensen om de versmelting van robot, kunstmatige intelligentie en mensen verder te brengen gevaarlijk vooral vanwege hun tomeloze ambitie.

In het onlangs verschenen ‘World Without Mind’ (Uitgerij Cape, $27) wijst Foer op kleinere aankopen van kunstmatige intelligentiebedrijven door vrijwel alle grote technologiebedrijven, zoals DeepMind dat daarna van de radar verdween, en de oprichting van diensten als Google Brain.

Alle bestuurders zijn ogenschijnlijk gemoedelijke Californië-liberals, maar ze zijn ook allen doordrongen van de wens om singularity te verspreiden. Ze zien die versmelting ook als onvermijdelijk.

Oorlogskas

Kunstmatige intelligentie zal in alle komende generaties van gadgets en software. De persoonlijke drijfveren zouden relatief ongevaarlijk zijn als de bestuurders niet, dankzij hun aandelen in de technologiebedrijven, persoonlijk een ongekende oorlogskas bezaten.

Het boek sluit aan bij het recent verschenen ‘The Four, the Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook and Google’ (Uitgeverij Random House, €18,19) van Scott Galloway. De hoogleraar is een erkend criticaster van de vier. Galloway vindt dat zij miljoenen banen vernietigen, daarbij nauwelijks belasting betalen, een enorme politieke macht aan zich binden en behalve bedenkelijke ideeën over de versmelting van mens en robot uitvoeren, ook de democratie ondermijnen.

Nadella’s kijk

Met die waarschuwing in het achterhoofd leest het eerste boek van Satya Nadella, de nieuwe topman van Microsoft, opeens heel anders. In ’Hit Refresh’ (uitgeverij Lev, €24,99) schrijft de vrij onbekende topman over de vernieuwing binnen het door Bill Gates opgerichte softwareconcern. Nadella loopt de lijst met zogeheten disruptieve technologieën af die de wereld zouden veranderen, van kunstmatige intelligentie naar mixed reality en kwantumcomputertechnologie. Ondanks alle kanttekeningen een interessante kijk op een sector die steeds meer investeringen ziet en in toenemende mate aan invloed wint.

Adviseur Clinton

Alec Ross onderhandelde als adviseur voor innovatie van Hillary Clinton met deze technologie-goden. In ‘The Industries of the Future’ (Simon & Schuster, €13,95) toont hij hoe de vernieuwingen zich in een steeds hoger tempo opvolgen. Zijn boek lardeert trends zoals robotica, cybercrime en kunstmatige intelligentie met praktijkvoorbeelden die nu al een boer in Pennsylvania beïnvloeden. Toch is hij niet pessimistisch.

,,Ross toont hoe de toekomst ons al raakt en dat het eerder opwindend dan bedreigend is”, aldus Walter Isaacson, kenner van de techsector en auteur van de biografie over Steve Jobs en ‘The Innovators’.

Als voorbeeld noemt Ross betere landbouwproducten dankzij datawinning, snellere bankdiensten en hoe bitcoin-netwerk blockchain cruciaal wordt bij het wegstrepen van tussenpersonen in vrijwel elke dienstverlening.

’Bedachtzaam optimisme’

Max Tegmark, natuurwetenschapper bij MIT, gaat met meer detailkennis een stap verder: kunstmatige intelligentie gaat de samenleving inderdaad ongekend snel veranderen. Maar zullen machines ons overbodig maken. Nee, maar het gaat wel ver. En naast alle technologie ziet Tegmark als belangrijkste eigenschap voor mensen om zichzelf ,,bedachtzaam optimisme” aan te leren om die kunstmatige intelligentie te gebruiken en niet te vrezen.

Lees hier het interview van Wouter van Bergen met Tegmark.

Met meer technologie ontstaat een vreemde paradox: we lijken wel steeds meer keuzes te krijgen, maar eigenlijk worden ze doorlopend beperkt. In het onlangs verkrijgbare ‘Radical Technologies’ van Adam Greenfield (Verzo Books, €21,30) ontleedt hij vooral de kracht van de algoritmes achter onze zoekacties op het web.

Nadat bedrijven werkend met kunstmatige intelligentie afgelopen jaren eerst ons online gedrag in de smiezen kregen, en gebruikers bijvoorbeeld online suggesties voor een nieuw boek of kleding geven, bepalen ze daarnaast steeds meer vooraf het aantal keuzes. Iets aanbieden dat we niet zouden gebruiken is nutteloos, is de gedachte.

Trendwatcher

Marktenvorser Adjiedj Bakas speurde opnieuw naar veel meer bepalende trends. Komend jaar kent volgens de Nederlandse trendwatcher in ’Trends 2018’ behalve meer onzekerheid, de volgende vernieuwingen op de blockchain zoals in de verzekeringswereld. Hij ziet een wolk van digitale dagloners, terwijl sollicitatiegesprekken steeds vaker door robots worden afgenomen. Bij dit alles geldt zijn waarschuwing voor het verlies dat de middengroepen ondergaan, niet alleen financieel maar ook in aanzien. Dat krijgt een steeds groter effect op de economie.

In het prikkelende ‘Legaal maar fataal’ (uitgeverij Lemniscaat, €24,95) beschrijft Nicholas Freudenberg, hoogleraar public health in New York, hoe de grote industrieën met soms briljante producten kwamen maar opvallend vaak ook onze gezondheid bedreigen. Hij vergeleek een aantal bedrijfssectoren. Dat lijkt wat selectief. Producenten van alcohol, auto's, wapens, voeding, medicijnen en tabak bleken telkens overeenkomsten te vertonen.

Zijn stelling: naarmate hun omzet en merkbekendheid groeien, gaan de grote ketens contact met de controlerende overheid uit de weg. Ze zien regels volgens Freudenberg steeds meer als beperking van hun omzet. De wrange eindconclusie is volgens Freudenberg dat de overheid niet meer in staat is om de schadelijke gevolgen afdoende in te dammen.

’Ontastbaar bezit groeit’

In ’Capitalism without Capital’ (University Press, $29,95) tonen Jonathan Haskel en Stian Westlake dat investeringen in zulke niet-tastbare zaken als merken, software, design en onderzoek de traditionele uitgaven aan machines, gebouwen en wegen gaan aftroeven. Die investeringen blijven onder de radar omdat ze slecht geboekstaafd worden. Het Verenigd Koninkrijk lijkt een stuk minder flets voor te staan als de design-inkomsten worden meegerekend, betogen zij. Daar zit bovendien meer geld in. De bedrijfsvorm is namelijk ’schaalbaar’, snel in andere landen te kopiëren tegen weinig kosten. De opkomst van de ’ontastbaren’ zou verklaren waarom winstgevendheid is toegenomen, maar investeringen in bijvoorbeeld machines zijn afgenomen.