Nieuws/Financieel

Aantal werklozen zakt onder de 400.000

DIJKSTRA BV

DEN HAAG (AFN) - Het aantal werklozen is in november voor het eerst sinds augustus 2009 onder de 400.000 uit gekomen. Daarmee is de werkloosheid op het laagste punt in acht jaar. Dat bleek donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en uitkeringsinstantie UWV.

DIJKSTRA BV

In november hadden bijna 8,7 miljoen mensen betaald werk. Dat is het hoogste aantal ooit, aldus de onderzoekers. Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 15.000 per maand toegenomen. Ruim 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen waren dus 397.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Het werkloosheidspercentage daalde daarmee naar 4,4 procent.

Vorig jaar waren er rond dit moment nog bijna 500.000 werklozen. Het Centraal Planbureau ging daarbij in zijn jongste raming uit van een verdere daling, naar gemiddeld 360.000 werklozen. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt in een reactie van mooie cijfers.

Het aantal lopende ww-uitkeringen nam vorige maand met ruim 6000 duizend af tot 337.000. Het was de tiende maand op rij dat er sprake was van minder uitkeringen. Vooral in de bouw is sprake van een daling van de uitkeringen. Alleen in de sectoren landbouw en visserij, horeca en culturele instellingen nam het aantal lopende uitkeringen toe. Dat komt waarschijnlijk omdat er in dit seizoen minder werk is in deze sectoren.

Uitzendkrachten

Een derde van de mensen in de WW gaat als uitzendkracht aan de slag. Vorig jaar ging het om ruim 93.000 WW'ers, becijferde uitkeringsinstantie UWV. Tegelijkertijd komen mensen met een uitzendcontract vaker in de WW terecht dan mensen met een vast contract.

UWV verwacht dat het aantal banen via uitzendbureaus komend jaar met 4,5 procent toeneemt. Er is vooral vraag naar uitzendkrachten in de techniek, de logistiek en de land- en tuinbouw.

Meer dan de helft van de mensen die vanuit de WW naar een uitzendbaan gaan, blijft minimaal een jaar aan het werk. Dat percentage ligt wel lager dan bij mensen die vanuit werkloosheid naar een tijdelijk of vast contract gaan.

Lees meer over