Nieuws/Financieel
145986798
Financieel

Berisping oud-topman Baker Tilly blijft in stand

Van der Veen is inmiddels weg bij Baker Tilly.

Van der Veen is inmiddels weg bij Baker Tilly.

DEN HAAG - Oud-topman Romke van der Veen van accountantskantoor Baker Tilly had kritischer moeten zijn bij het controleren van de boeken van wandbekledingsbedrijf Spits Wallcoverings. Hij had een fiscale constructie om belasting te ontwijken niet zomaar mogen accepteren.

Van der Veen is inmiddels weg bij Baker Tilly.

Van der Veen is inmiddels weg bij Baker Tilly.

Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven, die de berisping die Van der Veen van de Accountantskamer kreeg daarom in stand houdt. De uitspraak is definitief.

’Ontoelaatbaar’

Van der Veen legde in 2014 per direct zijn bestuursfunctie neer bij Baker Tilly, omdat hij volgens het bedrijf mogelijk had geholpen bij het opzetten van een „fiscaal ontoelaatbare structuur.” De Belastingdienst keurde de structuur niet goed, nadat er ook intern al gedoe was geweest over de belastingtruc.

De accountant vertrouwde op de geruststellende woorden van zijn collega-fiscalisten, die de constructie zelf hadden bedacht, maar had zich beter moeten verdiepen in de constructie, vindt het College van Beroep. Vanwege het gebruik van tussengeschakelde, buitenlandse of aangekochte rechtspersonen zonder duidelijke legitieme fiscale, juridische of commerciële reden, had de accountant bovendien de trustconstructie moeten melden als ongebruikelijke transactie.

Tuchtklacht

De eigenaar van Spits Wallcoverings, Coen Klawer, diende eerder ook een tuchtklacht in nadat het OM tegen hem een strafzaak opende. Volgens hem verdiende de accountant een zwaardere straf. Hiervoor ziet het CBb evenwel onvoldoende aanknopingspunten. Ook zijn hoger beroep is ongegrond verklaard.