Nieuws/Financieel
1460712260
Financieel

GE schrapt bestelling 69 Boeings

CHICAGO (ANP/RTR) - De Amerikaanse vliegtuigmaker Boeing, die door de coronacrisis toch al in zwaar weer verkeert, heeft een nieuwe tik te verwerken gekregen.

De vliegtuiglease-divisie van industrieel conglomeraat General Electric schrapte de bestelling van 69 nog niet geleverde vliegtuigen van het gewraakte type 737 MAX.

De annuleringen zijn het gevolg van een overeenkomst met Boeing om het orderboek te "herschikken", zei GE Capital Aviation Services in een verklaring. De leasetak van GE heeft al 29 MAX-vliegtuigen in zijn vloot. Daar zullen er nu nog 82 bijkomen. De 737 MAX staat om veiligheidsredenen wereldwijd al meer dan een jaar aan de grond na twee dodelijke crashes.

Nieuwe klap

De herschikking van GE betekent een nieuwe klap voor Boeing, dat vorige maand de bestellingen van 150 vliegtuigen geannuleerd zag worden. Volgens de cataloguswaarde van de MAX-toestellen was met de bestelling van de 69 vliegtuigen door GE bij elkaar minstens 6,9 miljard dollar gemoeid.

Zowel Boeing als GE kondigde eerder vanwege de coronacrisis kostenverlagingen aan. Ook werden her en der locaties gesloten vanwege de virusuitbraak. Boeing zal op korte termijn zijn fabrieken in Seattle heropenen.