Nieuws/Financieel
1460718345
Financieel

Acties ziekenhuizen gaan door

De impasse in het cao-overleg voor de 200.000 werknemers in de ziekenhuizen duurt voort. Overleg tussen de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft opnieuw niks opgeleverd.

De acties in de vorm van zondagsdiensten, die donderdag in Drachten, Heerlen en Sittard en volgende week in Rotterdam, Schiedam, Groningen en Haarlem staan gepland, gaan dan ook onverminderd door. Volgens Bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn zijn er nog meer ziekenhuizen die zich willen aansluiten. „Momenteel zijn er acties in 17 ziekenhuizen, maar ik sluit zeker niet uit dat er meer volgen.”

Muurvast

De cao-onderhandelingen voor de 200.000 werknemers in de ziekenhuizen zitten muurvast. De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 5% en vermindering van de werkdruk. De bonden nemen geen genoegen met het eindbod van de NVZ van 3,25% loonsverhoging.

Volgens Merlijn wil de NVZ de lonen pas verhogen vanaf 2020. „Dat betekent een stilstand van anderhalf jaar. De laatste loonsverhoging was in 2018. Wij eisen een structurele loonsverhoging vanaf dit jaar. Daar hebben de ziekenhuismedewerkers recht op. Ook zij hebben te maken met duurdere boodschappen en hogere huren.”

Lonen

De NVZ biedt de komende 34 maanden een loonsverhoging in totaal 8%. Bovendien stelt de NVZ voor per 1 januari 2020 de onregelmatigheidstoeslag te verhogen. Dat betekent een extra 2,5% loonsverhoging voor verpleegkundigen. De medewerkers kunnen verder rekenen op een eenmalige bonus van €1000.

„Dat is niet genoeg, omdat er ook een aantal verslechteringen tegenover staat”, zegt FNV-bestuurder Merlijn. „Bovendien zegt de NVZ dat er verder geen loonruimte meer is. Maar ondertussen loopt het personeel weg en is de werkdruk enorm toegenomen. En zonder werknemers kun je straks ook geen ziekenhuis draaiend houden. In het ergste geval komen de verpleegkundigen terug als zzp’ers met hogere tarieven en eigen wensen qua werktijden.”

Eind augustus stuurde NVZ-baas Ad Melkert een noodkreet aan zorgminister Bruno Bruins. Volgens Melkert kunnen de ziekenhuizen niet aan de wens van de bonden voldoen, zonder dat dit zou leiden tot extra wachtlijsten. De ziekenhuisvoorzitter wil extra geld vanuit Den Haag om de cao-gesprekken vlot te trekken.