Nieuws/Financieel
1462303020
Financieel

Piloten British Airways steunen loonvoorstel

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De piloten van British Airways (BA) hebben ingestemd met het recent bereikte cao-akkoord. Daarmee komt het dispuut over salarissen en arbeidsvoorwaarden, dat leidde tot de eerste pilotenstaking in de geschiedenis van de honderdjarige onderneming, definitief tot een eind.

De vliegers hadden een aanbod gekregen om er de komende drie jaar in totaal 11,5 procent salaris bij te krijgen, maar waren het daar niet mee eens. Uiteindelijk werd een inflatiebeschermingsclausule toegevoegd, werden roosters en werkomstandigheden verbeterd en vluchtbonussen aangepast. Een maand geleden werd een voorlopig akkoord gesloten. Maar dat moest nog door de 4000 piloten van BA worden goedgekeurd. Dat gebeurde uiteindelijk met een flinke meerderheid.

De piloten legden in september 48 uur het werk neer. Daardoor moesten 1700 vluchten aan de grond blijven. Moederbedrijf International Airlines Group (IAG) van British Airways becijferde de kosten voor die staking op 137 miljoen euro. In totaal werden 200.000 passagiers getroffen.