Nieuws/Financieel
1462714558
Financieel

KLM-vluchten donderdag deels zonder catering

HAARLEM Redactie DFT - De geplande 24-uursstaking van cateringpersoneel op Schiphol is deels verboden.

De rechtbank in Haarlem gaat mee in de bezwaren van cateringbedrijf KLM Catering Services (KCS) dat de gevolgen van de stakingen op donderdag en volgende week donderdag te groot zouden zijn op de luchthaven.

„We zijn blij dat de rechter meegaat in het bezwaar dat de veiligheid van tienduizenden passagiers in gevaar zou komen door de acties”, zegt een woordvoerder van KCS tegen De Telegraaf.

Intercontinentaal

KCS was naar de rechter gestapt om het deel van de acties dat intercontinentale vluchten op Schiphol raakt te laten verbieden. De KLM-dochter vreesde grote problemen met reizigers van zulke vluchten, omdat die niet zonder maaltijd aan boord kunnen vertrekken. KLM en nog een aantal Aziatische luchtvaartmaatschappijen zijn klant van KCS, dat dagelijks duizenden vliegtuigmaaltijden maakt.

De rechter had geen bezwaar tegen het platleggen van de bevoorrading van Europese vluchten. Kortere vluchten kunnen op pad gaan met voorverpakte snacks aan boord.

Vorige week donderdag voerde FNV ook al actie. Toen werd aan de vooravond echter in overleg met KCS besloten de intercontinentale vluchten te ontzien en die wél te bevoorraden. Volgens de bond hadden de acties daardoor weinig impact. FNV laat weten dat de geplande 24-uursstaking nu doorgaat op dezelfde manier als vorige week. De acties vinden ook plaats bij andere cateringbedrijven verspreid over het land.

Impact

Vorige week donderdag voerde FNV ook al actie. Toen werd aan de vooravond echter in overleg met KCS besloten de intercontinentale vluchten te ontzien en die wél te bevoorraden. Volgens de bond hadden de acties daardoor weinig impact. De rechter zette ook deels een streep door de geplande staking op Schiphol volgende week donderdag. De acties vinden ook plaats bij andere cateringbedrijven verspreid over het land.

Overigens sloten de vakbonden CNV en De Unie al wél een akkoord over een nieuwe eenjarige cao. Die geldt volgens FNV voor 20.000 medewerkers, maar KCS weerspreekt dat en zegt dat het er slechts 11.000 zijn.