Nieuws/Financieel

Apple erkent: iPhones trager gemaakt

Redactie DFT - Apple heeft woensdagavond bevestigd de snelheid van zijn smartphones terug te draaien. Het gaat om oudere modellen van de iPhone 6 en iPhone 7.

Met die bevestiging reageert het technologiebedrijf op klachten van kopers van generaties iPhones. Een software-update in besturingssysteem iOS 11.2 leidt de computerkracht in de batterij om. De kloksnelheid van de chips daalt. Daardoor zijn de toestellen trager geworden, stelt Apple.

Dat bevestigde dat de lithium-ionbatterijen in zijn toestellen na enkele jaren minder goed worden.

Met de ingreep in zijn laatste software-updates zegt de iPhone-maker plotselinge uitval bij piekbelasting te willen voorkomen.

Snelheid getest

Twee dagen eerder beschreef John Poole van testbedrijf Geekbench in een blog aan de hand van data hoe de snelheid afneemt in toestellen iPhone 6 en iPhone 7, vooral in exemplaren waar de batterij aan het verouderen is.

Piekgebruik bij zware games kan toestellen parten spelen. Ook kan kouder weer van invloed zijn. Om te voorkomen dat het toestel ineens uitvalt, beschermt Apple de „elektrische componenten” door enkele taken te vertragen. Chinese consumentengroepen klaagden vorig jaar al over de afgenomen snelheid.

Op de beurs hadden de zeldzame bekentenis, Apple reageert doorgaans niet op klachten, vrijdag weinig effect: het aandeel noteerde 0,8% winst.

Lees ook: ’Apple wil ook apps voor iOS en macOS koppelen’

Lees meer over