1464560
Financieel

Bitcoin zakt onder $13.000

Munt verliest opeens veel waarde.

Munt verliest opeens veel waarde.

De bitcoin is zondag opnieuw flink in waarde teruggegaan tot onder $13.000, na kort herstel zaterdag. Eerder in de week stond de munt nog op bijna $20.000.

Munt verliest opeens veel waarde.

Munt verliest opeens veel waarde.

Zaterdagmorgen liet de munt een herstel van zo’n 8% zien om bij $15.698 uit te komen. Zondagmiddag noteerde de munt alweer $12.990 op het platform Coindesk.

De daling bijna 30% vond donderdag op vrijdag plaats. Vorig weekend ging de munt echter naar zijn top van $19.511. Dat was een winst van grofweg 1300% over het jaar.

Herstel munten

Ondanks de enorme prijsdalingen houdt de munt interesse. In Nederland zouden inmiddels 135.000 mensen iets met bitcoin ondernemen, aldus onderzoeker Kantar. Eerder bleek al dat beleggers vrezen om iets te missen van de alternatieve munt.

Speculanten hebben met futures op de bitcoin ook de mogelijkheid gekregen om short te gaan, ofwel een positie in te nemen die meer waard wordt als de prijs van de bitcoin zakt.

In de scherpe val van de munt zien sommige beleggers kennelijk de kans om te kopen, rekenend op een koersstijging, als ze fundamenteel in de waarde van cryptomunten geloven, stelde belegger John Beijer bij het laatste DFT-seminar.

Na talloze crashes zien experts een patroon ontstaan: de munt gaat soms in schokken fors achteruit, maar wint daarna met kleinere stappen veel meer. Sinds januari bij een prijs van $998 per stuk heeft de bitcoin ondanks alle tegenvallers zo een sterke opmars gemaakt.

Zaterdag zette bij enkele grote cryptomunten - er zijn er bijna 1300 - het herstel in.

Dit zijn zondag de vijf meest verhandelde munten met de wijziging van de afgelopen 24 uur erbij:

1. Bitcoin (-12,5%)

2. Ethereum (-13%)

3. Bitcoin Cash -13%)

4. Ripple (-14%)

5. Litecoin (+11%)

(Bron: Coinmarketcap)

Op platform

Donderdagavond meldde Goldman Sachs een handelsdesk voor digitale munten zoals de bitcoin op te tuigen. Daarmee wordt het voor de professionele handel interessanter om in de munt te beleggen die door JP Morgan-topman Jamie Dimon als ’fraude’ werd aangemerkt. Iedereen die in de munt zou handelen onder zijn personeel zou direct worden ontslagen.

Sindsdien regent het nieuwe waarschuwingen voor een luchtbel, ook omdat de munt in het criminele circuit volop wordt gebruikt.

UBS noemde deze week de bitcoin na onderzoek „de grootste specualtieve bubbel in de geschiedenis”. Een handelaar categoriseerde de val tegenover Bloomberg een „reality check”.

’Fraude’

Goldman Sachs veranderde overigens snel van positie. Zijn topman Lloyd Blankfein noemde de bitcoin in november nog een „vehikel om fraude te plegen”.

Marktvorsers verwachten bij nog meer schommelingen van waarde dat op de G20-ontmoeting van grote landen in Buenos Aires volgend jaar tot nieuwe regelgeving zou worden afgestemd.

Hoe werkt beleggen in bitcoin?