Financieel/Nieuws
1464751859
Nieuws

Mei gaf op een na hoogste occasionverkoop ooit

BUNNIK (ANP/DFT) - Nederlandse autobedrijven hebben afgelopen maand de op één na de hoogste occasionverkoop ooit gerealiseerd.

Dat meldt branchevereniging Bovag. Ondertussen gaf de helft van de ov-reizigers afgelopen week in een onderzoek aan te zullen kiezen voor alternatief vervoer.

De vakhandel leverde vorige maand 111.146 gebruikte personenauto’s af, 5 procent minder dan de ruim 117.000 occasions vorig jaar mei. Dat is echter meer dan in die maand van alle voorgaande jaren. Als gevolg van de coronamaatregelen werd in april nog een daling van meer dan 26 procent genoteerd ten opzichte van april 2019. In maart bedroeg de daling bijna 14 procent.

Daarnaast verhandelden particulieren onderling afgelopen maand 73.433 occasions, 17,6 procent meer dan in mei 2019.

Opvallend is dat de stijging van de verkoop niet heeft geleid tot hogere prijzen voor tweedehands auto’s. „De prijzen zijn stabiel gebleven”, zegt een woordvoerder van de Bovag. „Hoe dat kan? We weten het niet. Dat is voer voor psychologen.”

Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN Amro, denkt dat de prijs stabiel is gebleven omdat het in mei veel uitgestelde verkopen betreft. „Over de eerste vijf maanden verkochten autohandelaren nog altijd 6,4% minder tweedehands auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Vermoedelijk hebben consumenten die aanvankelijk in maart of april een auto wilden kopen, dat in mei alsnog gedaan.”