Nieuws/Financieel
1465066
Financieel

’Goud blinkt niet meer’

Amsterdam - Goud raakt uit voor beleggers. Komend jaar is er nauwelijks winst op te behalen. Dat constateert Nitesh Shah, grondstoffenstrateeg van ETF Securities en een van de belangrijkste goudanalisten.

De stijging van prijzen is spelbreker. Bovendien zal de Federal Reserve zijn belangrijkste beleidsrente in 2018 drie keer verhogen. Dat is doorgaans de vijand van goud. Ook UBS is minder positief geworden.

Wel ziet Shah een aantal risico’s voor volgend jaar. Dan kan goud zijn waarde weer bewijzen. De oorlogsretoriek tussen de VS en Noord-Korea speelt een rol, net als de spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Harde landing

Mogelijk komt er een harde landing in China en ook de Catalaanse onafhankelijkheid die Spanje richting een burgeroorlog duwt kan goud helpen.

Desondanks zou de goudprijs eerst nog licht stijgen richting $1420, om bij $1400 te eindigen.

Laat de Federal Reserve de rente vier keer stijgen in 2018, dan kan de goudprijs eind 2018 dalen naar $1110.

Goudspecialist Georgette Boele van ABN Amro, eerder gekroond tot een van de beste prijsvoorspellers, ziet goud niet verder stijgen dan $1250 per troy ounce (31,3 gram) in 2018. Wel zou goud in 2019 sterk in waarde kunnen stijgen vanwege de volatiele