Nieuws/Financieel
1465354
Financieel

Tanken wordt weer duurder

Amsterdam - Tanken wordt volgend jaar duurder: de accijnzen op motorbrandstoffen worden per 1 januari verhoogd.

De accijns op benzine stijgt met 0,648 cent per liter (E95), op diesel met 0,389 cent en op LPG met 0,270 cent, aldus Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers.com. Maar over de verhoging wordt ook nog eens 21% btw betaald. De benzineprijs gaat daardoor in werkelijkheid met 0,784 cent per liter omhoog (E95), diesel met 0,471 cent en LPG met 0,327 cent.

Elk jaar gaat de accijns omhoog vanwege de zogenoemde inflatiecorrectie. Daarbij komt dus ook nog eens 21% btw. „Dus de consument betaalt belasting (btw) over de accijns”, stelt Van Selms.

Olieprijzen

„De inflatiecorrectie is bovendien een raar argument. Juist door het jaarlijks verhogen van de accijnzen stijgt de brandstofprijs en juist de brandstofprijs zelf is weer bepalend voor het berekenen van de inflatie in Nederland. De overheid profiteert zo steeds opnieuw van prijsstijgingen (inflatie) die ze zelf creëert.”

Naast hogere accijns en belasting is het stijgen van de brandstofprijs ook inherent met de stijging van de olieprijzen. Een vat Brent olie kost vrijdag 22 december ongeveer $64,-. In twee jaar tijd kwam de prijs voor een vat niet boven de $60,- uit. De olieprijs gaat weer omhoog sinds juni 2017, na jaren van daling en een laag prijsniveau als gevolg van veel productie en aanbod.