Nieuws/Financieel
1467018650
Financieel

Banengroei in VS valt tegen

De Amerikaanse banenmotor is in november harder teruggevallen dan gedacht. Er kwamen 245.000 arbeidsplaatsen bij in de VS. Dat zijn er flink minder dan de circa 460.000 nieuwe banen waarop analisten hadden gerekend.

Het is ook de kleinste groei van arbeidsplaatsen in ruim zes maanden. Amerikaanse werkgevers waren vorige maand terughoudend met het aannemen van personeel door het gestegen aantal coronabesmettingen en lockdowns.

In oktober kwam de banengroei uit op een bijgestelde 610.000. Door de aanwas van arbeidsplaatsen is de werkloosheid in de VS wel gedaald van 6,9% in oktober naar 6,7% in de voorbije maand.

Noodsteun

Ondanks dat meer Amerikanen werk vinden, blijft centrale bankvoorzitter Jerome Powell bezorgd over de economie. Hij heeft daarom de politiek in Washington deze week opnieuw opgeroepen om meer te doen.

De Republikeinen en Democraten zijn al maanden aan het praten over het verlengen van de noodsteun voor gedupeerden van de coronacrisis. Vandaag zijn er berichten verschenen dat beide partijen een akkoord naderen over een nieuw steunpakket van ruim $900 miljard.