Nieuws/Financieel
1467042646
Financieel

’Grote winkelketens stoppen met betalen huur’

Lingerieketen Hunkemöller stopt met betaling van de huur, meldt het FD.

Lingerieketen Hunkemöller stopt met betaling van de huur, meldt het FD.

AMSTERDAM - Verschillende grote winkelketens betalen minder of helemaal geen huur meer nu er een lockdown geldt.

Lingerieketen Hunkemöller stopt met betaling van de huur, meldt het FD.

Lingerieketen Hunkemöller stopt met betaling van de huur, meldt het FD.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad na een rondgang langs verschillende winkelketens. Die stellen dat de drastische stappen noodzakelijk zijn omdat ze zelf anders omvallen.

Hunkemöller

Lingerieketen Hunkemöller stopte met het betalen van huur en zegt na afloop van de lockdown in gesprek te willen over een regeling. „Wij zijn pro-actief aan het werken met al onze stakeholders om tot een oplossing te komen”, aldus het bedrijf.

Veel andere winkelketens als Blokker, Wibra en schoenenketen Omoda betalen de helft van de huur. Zij willen, net als brancheorganisatie INretail, dat winkelketens en hun zakenpartners de pijn van de lockdown verdelen.

Blokker

Verhuurders laken de harde opstelling van sommige winkelketens, maar ook vanuit de winkeliers komen er verwijten. Blokker-eigenaar Michiel Witteveen erkent bijvoorbeeld dat sommige vastgoedeigenaren klem zitten omdat zij ook gewoon aflossingen en rente moeten blijven betalen aan de bank. „Maar als verhuurders hun poot stijf houden, gaan we naar de rechter.”

Directeur Laurens van de Noort van Vastgoed Belang zegt dat zijn achterban vorig jaar massaal huurkortingen heeft gegeven tijdens de eerste lockdown. De rek is er bij veel kleinere partijen nu uit. „Mijn achterban bestaat voor een groot deel uit ondernemers die één of twee panden hebben en moeten leven van de huur.” Vastgoed Belang pleit voor steunmaatregelen vanuit de overheid waarmee ook de verhuurders worden geholpen.

2021 wordt het jaar van economisch groei én het jaar waarin we de prijs betalen van de coronacrisis. In een nieuwe aflevering van de podcast ’Kwestie van Centen’ blikken Martin Visser en Herman Stam vooruit op een ‘vreemde periode’: