Nieuws/Financieel
1470643068
Financieel

’Beleggersclub VEB wil risicovergoeding voor DeGiro-klanten’

VEB-directeur Paul Koster

VEB-directeur Paul Koster

Amsterdam - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil een vergoeding van DeGiro voor klanten die onbewust risico hebben gelopen. Uit een rapport dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onlangs publiceerde, blijkt dat DeGiro beleggingstegoeden van zijn klanten riskeerde ten faveure van de eigen winst. De beleggersvereniging zegt tegen Het Financieele Dagblad (FD) snel over een vergoeding te willen gaan praten, want „elk risico heeft zijn prijs.”

VEB-directeur Paul Koster

VEB-directeur Paul Koster

Prijsvechter DeGiro begon in 2012 met het aanbieden van beleggingsrekeningen aan particulieren en veroverde met lage prijzen en agressieve marketing al snel terrein op gevestigde concurrenten. Nu blijkt dat de eigenaren van het succesvolle beleggersplatform achter de schermen een ingewikkeld spel speelden. Daarbij liepen de particuliere klanten van DeGiro het gevaar op te draaien voor de risico’s van een groot beleggingsfonds met gedeeltelijk dezelfde bestuurders én aandeelhouders als het handelsplatform: HiQ Invest.

Gedupeerde klanten van de online broker hebben risico gelopen zonder dat ze het wisten en zonder daar toestemming voor te hebben gegeven, zo haalt het FD adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB aan. „Daar hebben de eigenaren van DeGiro blijkbaar profijt van gehad. Wij gaan ze vragen hoe ze het voordeel dat zij hebben gehad, denken te gaan delen met bij DeGiro aangesloten beleggers. Als ze slim zijn, dan gaan ze daar constructief mee om.”

Hoe hoog de prijs voor het door DeGiro-klanten gelopen risico is, kan Keyner nog niet zeggen. DeGiro zegt geen reden te zien voor een claim, maar gaat graag in gesprek met de VEB, zegt een woordvoerder desgevraagd tegen de krant.