Nieuws/Financieel
1470898536
Financieel

Apple stopt met iPod

CUPERTINO (ANP) - Apple stopt met de productie van zijn muziekspeler iPod. De iPod Touch, het laatste model dat het techbedrijf maakte, blijft beschikbaar zolang er voorraad is. Dat model was de afgelopen jaren al niet meer vernieuwd, waardoor het einde niet geheel onverwacht komt. De iPods waren vooral begin deze eeuw een populaire manier om muziek te luisteren voordat smartphones die rol overnamen.

Apple bracht zijn eerste iPod eind 2001 op de markt. Dat model bood ruimte aan duizend liedjes. Latere modellen werden steeds kleiner en boden meer ruimte voor muziek. Sommige kregen later ook een kleurenscherm om filmpjes op te kijken. Ook hadden de iPods een ronde knop voor de besturing, het zogeheten klikwiel. Door daar overheen te draaien met de vinger konden gebruikers door hun muzieklijst heen bewegen.

In 2007 kwam Apple met de iPod Touch, een soort iPhone zonder telefoonfunctie. De laatste generatie daarvan werd in 2019 op de markt gebracht.

Verkoop liep terug

Door de opkomst van smartphones werden er al jaren steeds minder muziekspelers verkocht. Ook zorgden muziekstreamingdiensten voor minder vraag naar de spelers, waar nog eigen muziekbestanden op moesten worden gezet.