Nieuws/Financieel
1477053880
Financieel

Harde taal China in strijd tegen opjagen grondstofprijzen

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid intensiveert een wekenlange campagne om de stijging van de grondstofprijzen in te dammen. Zondag riepen de autoriteiten de leiders van de grootste metaalproducenten bijeen.

Na de bijeenkomst dreigde Peking met zware straffen voor acties die de prijs van onder meer staal en ijzer verder opdrijven, zoals buitensporige speculatie, hamsteren en het verspreiden van nepnieuws.

In reactie op het bericht daalden de prijzen van staal en ijzer. De Chinese overheid vreest dat de dure grondstoffen economisch herstel zouden kunnen belemmeren of zouden kunnen leiden tot hogere prijzen voor de consument.

De prijzen van grondstoffen zijn dit jaar snel gestegen naar bijna het hoogste niveau in tien jaar. Er zijn steeds meer tekenen dat het herstel van de coronacrisis voorspoedig verloopt en daardoor groeit de vraag naar grondstoffen.

Eerder werd bekend dat de Chinese centrale bank (PBOC) de wisselkoers van de yuan stabiel wil houden. Dat statement volgde op opmerkingen van een onderzoeker van de PBOC die meende dat het land de yuan in waarde moet laten stijgen om te compenseren voor de stijgende kosten van de invoer van grondstoffen.