Nieuws/Financieel
1481281280
Financieel

Moody's: Italiaans bankenstelsel stabiel

Londen - Kredietbeoordelaar Moody's is positiever geworden over het Italiaanse bankenstelsel. De firma heeft de verwachting bijgesteld van 'negatief' naar 'stabiel'. Banken hebben steeds minder problematische leningen uitstaan en weten beter kapitaal vast te houden. Bovendien zijn de omstandigheden rond financiering verbeterd.

"We verwachten in 2020 voor het vijfde jaar op rij een afname van het aantal problematische leningen", zegt Fabio Iannò van Moody's in een verklaring. Italiaanse banken hebben in dit opzicht nog wel een lange weg te gaan. Zo'n 8 procent van de Italiaanse leningen wordt aangemerkt als problematisch, waar het gemiddelde in de Europese Unie (EU) op 3 procent ligt.

Moody's heeft de beoordeling ook bijgesteld omdat de firma verwacht dat de Italiaanse economie stabiel blijft en zelfs licht zal groeien. Italiaanse banken zullen volgens de kredietbeoordelaar winstgevender worden in 2019 en 2020, mede omdat ze efficiënter worden door recente reorganisaties. Ook de kapitaalbuffers zullen naar verwachting stabiel blijven.