Nieuws/Financieel

Tech en grondstoffen geven Wall Street duwtje

Door ANP Producties

ANP

De aandelenbeurzen in New York kleurden donderdag halverwege de sessie lichtgroen. Zo kort voor de jaarwisseling was de handel op Wall Street dun, omdat veel bedrijven hun boeken al hebben gesloten. Tech-en grondstofbedrijven gingen over een breed front vooruit. Op een paar macro-cijfers na was de agenda voor beleggers nagenoeg leeg.

ANP

De leidende Dow-Jonesindex stond omsteeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent hoger op 24.802 punten. De brede S&P won een fractie tot 2683 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent tot 6944 punten.

De relatief goedkope dollar gaf met name exporterende bedrijven een duw in de goede richting. Grote techbedrijven als Apple, Facebook en Amazon gaven met winsten tot 0,4 procent graadmeters in de kalme sessie een voorzichtige impuls.

Grondstofprijzen

Verder zaten grondstofprijzen in de lift. Zo bereikte de koperprijs zijn hoogte niveau in bijna vier jaar tijd, geholpen door een gestegen vraag uit China. Ook de zwakkere dollar hielp mee. Ruw materiaal wordt over het algemeen in Amerikaanse valuta afgerekend. In het kielzog gingen grondstofbedrijven als Freeport McMoRan (plus 2 procent) en US Steel (plus 0,9 procent) mee omhoog.

Live Ventures was verder een opvallende stijger. Het aandeel van het bedrijf achter internetmarketingbureau LiveDeal maakte een koerssprong van 74 procent nadat het met veel beter dan verwachte omzetcijfers naar buiten kwam.

JB Hunt Transport

Logistiek dienstverlener JB Hunt Transport stond juist bij de verliezers. Het aandeel verloor 1,4 procent nadat het bedrijf met tegenvallende vooruitzichten naar buiten kwam.

Verder bleek dat de wekelijkse uitkeringsaanvragen iets hoger uitvielen dan verwacht. Ook de groothandelsvoorraden stegen harder dan door kenners voorzien. De activiteit in de industrie rond de Amerikaanse stad Chicago groeide in december ook harder dan waar in doorsnee rekening mee werd gehouden.

De euro was 1,1955 dollar waard, tegen 1,1950 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie duurder op 59,66 dollar. Brentolie stond vlak op 66,43 dollar per vat.

Lees meer over