Nieuws/Financieel

Verzekeraar grillig bij vuurwerkschade

Door Martijn Klerks

Caspar Huurdeman

Vuurwerkschade kan, vooral bij lichamelijk letsel, tot nare verrassingen leiden bij de financiële afwikkeling.

Caspar Huurdeman

„Mensen hebben vaak geen idee wat ze van een ongevallenpolis kunnen verwachten”, zegt Michel Behrens, onderzoeksmanager bij onderzoeksbureau MoneyView. „Ze sluiten die vaak af als onderdeel van een pakket, zonder de voorwaarden goed te bestuderen.”

Vingers

Dat kan flinke financiële gevolgen hebben. Wie zich voor 50.000 euro verzekert tegen letsel en zijn vingers kwijtraakt, krijgt bij de meeste verzekeraars 60 procent van die 50.000 euro uitgekeerd. Maar er zijn ook polissen die 70 procent uitkeren. Dat scheelt dus 5000 euro.

Ook bij oogbeschadigingen zijn de verschillen groot. Vaak wordt 30 procent van de verzekerde waarde uitgekeerd, maar sommige partijen keren 50 procent uit.

Auto

Wie geen lichamelijk letsel oploopt, krijgt met veel kleinere verschillen in uitkeringen te maken. Een auto bijvoorbeeld met een beperkt casco-verzekering of een allriskpolis is gedekt tegen vuurwerkschade. De WA-verzekering dekt die schade niet, waarschuwt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Vuurwerkschade aan huis of interieur is via de inboedel- en opstalverzekering gedekt. Wie niet verzekerd is, kan altijd nog proberen de schade bij de dader te verhalen.