Nieuws/Financieel

Column: Lichte winstnemingen AEX

Door royce tostrams

Euronext

De AEX start het nieuwe beursjaar met een positieve trend. Enigszins zorgwekkend is wel dat vrijwel iedereen positief is geworden, ook de doemdenkers van eind 2016. Contrair gezien wijst dit juist op tussentijdse winstnemingen.

Euronext

AEX korte termijn

De Nederlandse beurs maakt sinds eind oktober pas op de plaats, grofweg tussen 531 en 557.

Technisch is het stijgende trendkanaal van de afgelopen 2 jaar intact. In de dip van eind 2017 wist de AEX een hogere bodem te vormen, die de stijgende trend heeft gevalideerd. Zolang de koers boven de voorgaande toppen weet te blijven (rond 531,05), is het positieve technische beeld intact. Er ligt steun op 531,05 (gevormd op 2 juni). Bij een daling hieronder zou ook de trend breken. Weerstand ligt rond 563,98 (gevormd op 13 juli 2007).

AEX lange termijn

Op de lange termijn grafiek heeft de AEX nu een hogere bodem gevormd. Omdat deze bodem boven de recente koerstoppen ligt, beoordelen we de recente terugval als een geslaagde pullback. De vooruitzichten blijven dus positief. Bovendien heeft de Nederlandse beurs met de recente terugval het lange termijn stijgende trendkanaal met succes getest.

De stijgende koersbodems, die sinds begin 2016 zijn gevormd, geven aan dat beleggers op steeds hogere niveaus durven in te stappen en blijven bijkopen. Na de februaribodem van begin 2016 rond 380, is er een hogere bodem gevormd rond 409,23, daarna een rond 436,28, een op 476,71 en ten slotte de laatste rond 506.

Zijn er dan geen wolken in de lucht?

Zeker wel. Ten eerste is er te veel consensus, ook doemdenkers en beren van vorig jaar hebben hun mening aangepast en zijn ingestapt. Contrair gezien wijst dit doorgaans op tussentijdse winstnemingen.

Royce Tostrams

Verder houden we de mogelijke lagere top van 19 december rond 555,12 (rode cirkel) goed in de gaten. Deze lijkt enige verkoopdruk te signaleren.

Concluderend stel ik vast dat de aandelenbeurzen technisch bezien prima op stoom blijven. Op de AEX is de uptrend intact. Stijgende koersbodems en succesvolle pullbacks bevestigen het positieve sentiment. Overigens lijken tussentijdse winstnemingen de recente adempauze voort te zetten. Uiteraard zal ik eventuele nieuwe signalen van verkoopdruk via Twitter direct aan u doorgeven @RoyceTostrams.

Lees meer over