Nieuws/Financieel
1482479691
Financieel

Dow Jones stijgt 200 punten en beleeft beste kwartaal sinds 1987

NEW YORK (AFN) - De Dow Jones in New York is dinsdag dankzij 200 punten winst naar het beste kwartaalresultaat sinds 1987 gegaan. Beleggingen in technologie deden het relatief goed. Het gestegen vertrouwen van Amerikanen hielp ook een handje.

De Dow Jones-index sloot 0,9% hoger bij 25.812.88 punten. De S&P500 won 1,5% en ging door de grens van 3100 punten. De technologiebeurs Nasdaq werd 1,9% meer waard bij 10.058,76 punten.

De stemming onder beleggers op Wall Street ondervond druk van zorgen over de stijgende coronabesmettingen in een aantal Amerikaanse staten en de spanningen tussen de Verenigde Staten en China over Hongkong.

Sinds april wist de breed samengestelde S&P 500 een stijging van circa 18 procent te boeken, geholpen door de steunmaatregelen van overheden tegen de coronacrisis en de versoepeling van de lockdownmaatregelen in veel landen. Ten opzichte van begin dit jaar staat de graadmeter nog altijd ongeveer 5 procent lager.

Jerome Powell spreekt

De aandacht ging ook uit naar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve die in het Amerikaanse Congres extra steun toezegde aan de economie als dat nodig zou worden.

In een vooraf gepubliceerde verklaring zei Powell dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie buitengewoon onzeker zijn.

Verder verwerkten beleggers verschillende macro-economische gegevens zoals cijfers over de Amerikaanse huizenprijzen en de industriële bedrijvigheid rond Chicago. Onderzoeksbureau Conference Board kwam met gegevens over het consumentenvertrouwen in de VS, dat in juni verbeterde.

Chips gewild

Bij de bedrijven won chipproducent Micron Technology 4,8 procent, dankzij beter dan verwachte omzetverwachtingen vanwege een sterke vraag naar chips voor datacenters en notebooks. Branchegenoot Xilinx (plus 7 procent) kwam ook met opbeurende prognoses.

Uber Technologies steeg 4,9 procent. Het bedrijf achter de taxi-app en maaltijdbezorgdienst Uber Eats zou de Amerikaanse maaltijdbezorgonderneming Postmates willen overnemen voor 2,6 miljard dollar.

Facebook (plus 2,9 procent) zag weer meer bedrijven aanhaken bij de advertentieboycot tegen zijn sociale netwerken. Onder meer Volkswagen en winkelketen Target geven voorlopig geen reclamedollars meer uit bij Facebook en Instagram.

Vliegtuigbouwer Boeing zag een aantal bedrijven hun orders voor 737 MAX-toestellen intrekken en werd 5,8 procent lager gezet. De maker van sport- en yogakleding Lululemon Athletica (plus 6 procent) kondigde aan de start-up voor fitnessapparatuur Mirror te kopen voor 500 miljoen dollar.