Financieel/Geld
1482737
Geld

Dagelijks één gasafsluiting in Rotterdam

Gemiddeld wordt in Rotterdam één huishouden afgesloten van gas en licht.

Gemiddeld wordt in Rotterdam één huishouden afgesloten van gas en licht.

Rotterdam - Netbeheerder Stedin sluit de meeste huishoudens van energie af in de Rotterdamse wijken Feijenoord, Charlois en Spangen. Elke dag moet de organisatie gemiddeld één huishouden in de Maasstad afsluiten van gas en licht omdat de rekening niet is betaald.

Gemiddeld wordt in Rotterdam één huishouden afgesloten van gas en licht.

Gemiddeld wordt in Rotterdam één huishouden afgesloten van gas en licht.

„Dit is exclusief de gevallen van energiefraude, zoals we vaak bij hennepkwekerijen of bij het stelen van energie zien. Dat zijn er in de regio Rijnmond alleen al vorig jaar 820”, zegt woordvoerder Koen de Lange van Stedin.

In Rotterdam krijgt de netbeheerder jaarlijks zo’n 30.000 contractbeëindigingen door. „Het gaat dan ook om verhuizingen die niet zijn doorgegeven of omdat de overstap nog niet gelukt is. Maar feitelijk worden per week zeven huishoudens afgesloten.”

De kosten die Stedin moet maken om mensen af te sluiten bedragen alleen al in Rotterdam tussen de anderhalf tot twee ton per jaar. „Die kosten verrekenen we in onze tarieven. Kortom, we betalen er met zijn allen aan mee”, aldus De Lange, die stelt dat de afsluitingen op jaarbasis in heel Nederland miljoenen euro’s kosten. „Rotterdam is in ons gebied, dat de provincies Zuid-Holland en Utrecht behelst, echt de koploper. Dat is te verklaren omdat armoede meer in deze stad voorkomt dan elders.”

Stedin is druk in de weer om oplossingen te bedenken om het aantal afsluitingen te verminderen. „Zo zijn wij samen met Samen 010 en de Energiebank Nederland begonnen met de Rotterdamse Energiebank. Een project dat met energiecoaches gezinnen met een kleine beurs helpt de energierekening onder controle te krijgen.”

Ook is Stedin bezig om andere middelen te vinden om het aantal afsluitingen te beperken. „Iemand afsluiten van energie is een ingrijpende gebeurtenis en dat doen we liever zo min mogelijk. Het drukt een huishouden alleen maar verder in een isolement en het kost de maatschappij geld.”

Er gaat wel een traject vooraf voordat mensen van hun energie worden afgesloten. Zo worden er door de leveranciers meerdere herinneringen en aanmaningen gestuurd. Overigens wordt het contract niet beëindigd als de persoon in de schuldhulpverlening zit.

„Bij een afsluiting van gas en licht bepaalt een Stedin-monteur uiteindelijk of er daadwerkelijk wordt afgesloten. Als die bij een bewoner bijvoorbeeld een medische situatie aantreft, zoals beademing met een zuurstoffles, dan wordt er niet afgesloten.” Ook bij vorst en tijdens de feestdagen sluiten netbeheerders, uitgezonderd fraudegevallen, niet af.