Nieuws/Financieel

Column: Een fantastisch beursjaar

Door ron van der does

DSM was binnen de AEX de topper van 2017.

DSM was binnen de AEX de topper van 2017.

ANP

Dat 2017 een recordjaar voor de beurzen is geweest mag duidelijk zijn. Wie een jaar geleden dergelijke jaarwinsten had voorspeld werd waarschijnlijk niet serieus genomen.

DSM was binnen de AEX de topper van 2017.

DSM was binnen de AEX de topper van 2017.

ANP

Alhoewel goede bedrijfswinsten voor een groot deel van de stijging hebben gezorgd, waren het toch de centrale banken die het meest hebben bijgedragen. Het ruimhartige beleid waarin extreme bedragen schuldpapier zijn opgekocht, alsmede historisch lage rentetarieven, brachten beleggers ertoe op grote schaal aandelen bij te kopen.

Zelfs geopolitieke spanningen (Noord-Korea) konden niet voorkomen dat er een rotsvast vertrouwen in mondiale beurzen was.

Ook de gevreesde opkomst van het populisme tijdens de Europese verkiezingen en het daarmee gepaard gaande uiteenvallen van de Eurozone kwam niet tot stand.

In plaats daarvan nam de risicobereidheid toe en bleef het geld richting beurzen stromen. Daar was ook alle reden toe wegens gebrek aan alternatieven.

Bitcoin

Die risicobereidheid kwam overigens niet alleen tot uiting op aandelenbeurzen. 2017 werd het jaar van cryptomunten. Dankzij een koersexplosie van de bitcoin werd kapitaal aangetrokken naar de cryptobeurzen, waarvan menigeen de werking ervan echter nog niet duidelijk was.

De bitcoin bracht ook vele nieuwe miljonairs. Zij zagen hun investering groeien naar hoogtes die niet voor mogelijk werden gehouden.

De bitcoin staat echter op zichzelf en wordt niet gestuurd door enige fundamentele economische onderbouwing. Het is “wat de gek ervoor geeft”.

En dat er nog steeds veel gekken rondlopen, mag duidelijk zijn. Want de bitcoin heeft niets te maken met beleggen. Niet voor niets wordt er op grote schaal door toezichthouders en overheden gewaarschuwd voor de risico’s.

Toch blijven er miljoenen stromen naar de cryptomarkt. Dit heeft alles te maken met gretigheid. En zo wordt een bubbel gecreëerd die op een gegeven moment uiteen zal spatten.

Dat de populariteit van cryptomunten geen kortstondige hype is, werd duidelijk toen vooraanstaande futures-beurzen recent de bitcoin omarmden. Twee weken geleden lanceerde de grootste futures beurs ter wereld CME de handel in bitcoinfutures. Dit wijst op vertrouwen in cryptomunten voor de toekomst.

Aziatische overheden leggen momenteel veel beperkingen op aan de handel in cryptomunten. Zij vrezen een kapitaaluitstroom van de eigen munt richting de cryptomunten.

Europese toezichthouders zijn iets terughoudender. Zij verkeren nog in de onderzoeksfase. Dat de tijd dringt mag duidelijk zijn. De opmars is namelijk niet te stuiten.

Waar banken, vermogensbeheerders en beleggers in aandelen vanaf 3 januari worden geconfronteerd met strenge MiFID regels kunnen handelaren in cryptomunten ongestoord hun gang gaan. Dat druist tegen elke vorm van logica in.

Voor 2018 verwacht ik dan ook striktere regels in Europa waar het gaat om de handel in cryptomunten.

AEX

DSM is het best presterende fonds dit jaar en zag de koers 42 procent hoger eindigen. Het aandeel heeft een zeer stabiel stijgende lijn laten zien. Deze werd voornamelijk ingegeven door goede winstcijfers. Vooral het onderdeel Nutrition droeg dit jaar positief bij aan die winst.

Het aandeel heeft vooral het laatste kwartaal diverse koersdoelverhogingen gekregen van analisten, alsmede naar boven bijgestelde adviezen.

Ahold Delhaize eindigt dit jaar met een koersverlies van 8 procent. In juni raakte het aandeel in een koersval, nadat het Amerikaanse Amazon supermarktconcern Whole Foods had overgenomen. Analisten stelden dat Ahold Delhaize hierdoor veel last zou krijgen, aangezien het concern een groot deel van de omzet uit de VS haalt.

Nadat in augustus Amazon de prijzen voor versproducten die via Whole Foods werden verkocht verlaagd had volgde een nieuwe afstraffing, waarbij de laagste stand van het jaar op € 14,72 werd genoteerd.

Hierna realiseerden beleggers dat het fonds te zwaar was afgestraft en kon herstel optreden.

Gisteren sloot het fonds op €18,36 en had daarmee al weer bijna het verlies van juni en augustus goedgemaakt.

Altice is door de winstwaarschuwingen en slechte prestaties in thuisland Frankrijk het slechtst presterende fonds geworden. Er ging 54 procent van de koers af, wat overigens nog “meeviel” ten opzichte van de laagste koers van dit jaar op € 6,44.

Andere fondsen die het goed deden dit jaar waren Aalberts Industries (+37%), ASML (+36%), Galapagos (+29%), Arcelor Mittal (+29%), ABNAMRO (+28%) en Wolters Kluwer (+27%).

Bezinning

Of 2018 net zo’n goed beleggingsjaar wordt valt te bezien. In ieder geval zijn beleggers hoopvol gestemd. De euforische stemming lijkt nog wel even aan te houden.

Toch dient men zich af te vragen in welke mate het goede nieuws al in de koersen is verwerkt.

Er zijn wat dat betreft nog maar weinig ontwikkelingen die de markt van een impuls kunnen voorzien. Dan wordt het een kwestie van wachten op de jaarresultaten over 2017 die de huidige standen moeten rechtvaardigen.

Centrale banken blijven in ieder geval het eerste halfjaar nog doorgaan met het ruimhartige monetaire beleid. Of daarna het besef zal intreden dat lage rentes hun langste tijd hebben gehad is een geldige vraag.

Ik verwacht dan ook dat 2018 een jaar van bezinning zal worden. Een jaar waarin de realiteit weer terugkeert.

Ik wens u veel gezondheid, wijsheid en vrede toe voor 2018. Laten wij allen bijdragen aan een mooie wereld.

Ron van der Does is marktanalist bij IG.

Lees meer over