Nieuws/Financieel
1483197661
Financieel

GameStop knalt 220% hoger op beurs Frankfurt

Social netwerk Reddit onderuit, nadat koers GameStop explodeerde

Social netwerk Reddit onderuit, nadat koers GameStop explodeerde

Amsterdam - Nadat de aandelenkoers van GameStop woensdag verdubbelde in de laatste 90 minuten van de beurshandel in New York, gaat het aandeel donderdag 220% omhoog op de beurs van Frankfurt.

Social netwerk Reddit onderuit, nadat koers GameStop explodeerde

Social netwerk Reddit onderuit, nadat koers GameStop explodeerde

Daar heeft GameStop ook een notering. Voorbeurs ging de videogameketen zelfs 240% hoger.

Beleggers verenigd op het online Reddit-platform WallStreetBets die vorige maand het aandeel GameStop al hard omhoog stuwden, doen op het forum opnieuw oproepen om in de keten van videogames te stappen.

De futures op GameStop wijzen voor donderdagmiddag richting opening van New York opnieuw op vuurwerk.

Vanwege de wilde sprong en het grote volume werd woensdag de handel in het aandeel twee keer stilgelegd. Net voor het slot van Wall Street was de prijs gestegen naar $91,70, een stijging van 104% ten opzichte van het slot van dinsdag.

Op social media gingen uitnodigingen rond om opnieuw het aandeel GameStop te kopen. Via meerdere servers werd een ’pump’ opgetuigd.

Een inhoudelijke reden voor de stijging was er verder niet. Wel werd bekend dat financieel topman Jim Bell eind maart opstapt, maar daar reageerde de koers eerder op de dag weinig op.

Een belangrijke reden volgens marktvorsers is dat de kopers van GameStop werken met opties, beleggingsproducten met een hefboom, die winsten extreem kunnen vergroten. Die lopen aan het eind van iedere maand af, en er resteren nu nog enkele dagen.

AMC en BlackBerry mee

Het aandeel van de Amerikaanse spelletjeswinkel is al een aantal weken het favoriete tijdverdrijf van een snel groeiende groep beleggers op online forum Reddit, dat woensdagavond offline ging juist toen de GameStop-koers explodeerde.

Zij joegen de prijs torenhoog op, om hedgefondsen te dwarsbomen. Die zaten namelijk juist ’short’ in het aandeel, en speculeerden dus op een koersdaling. Maar doordat beleggers gezamenlijk optrokken en miljoenen aandelen en opties kochten, steeg de prijs. Hedgefondsen boekten hierdoor miljardenverliezen.

Ook andere aandelen die populair zijn op het Reddit-forum WallStreetBets gingen in het kielzog van GameStop mee omhoog. Bioscoop-uitbater AMC klom 18%, het aandeel BlackBerry kreeg er 9% bij.