Nieuws/Financieel
1483809573
Financieel

Herstel Britse economie duurt langer dan gedacht

LONDEN (Van onze DFT redactie/ AFN) - De Bank of England verwacht dat de Britse economie meer tijd nodig zal hebben om te herstellen van de coronacrisis dan eerder gedacht. Daardoor moet het belangrijkste rentetarief bij de Britse centrale bank later mogelijk nog onder nul worden gebracht.

Voorlopig is zo’n ingreep evenwel nog niet nodig. De Britse centrale bank verwacht dat de economie dit jaar 9% krimpt, waar in mei nog 14% werd verwacht. Maar het herstel volgend jaar gaat ook minder hard, namelijk met 9,5%, waar in mei nog op 15% werd gerekend.

En deze cijfers zijn wel erg optimistisch, schrijft econoom Peter Dixon van Commerzbank. „De Bank of England (BoE) is wel erg optimistisch over de vooruitzichten op korte termijn.” Zo verwacht de bank dat consumentenuitgaven slechts 10% onder het niveau van begin dit jaar liggen, terwijl ze tot wel 30-40% lager zakten ten tijde van de lockdown.

Maar de BoE houdt volgens Dixon nauwelijks rekening met de langetermijgevolgen die de coronacrisis op de Britse heeft. Zo verwacht Commerzbank dat de werkloosheid hard gaat stijgen zodra overheidsprogramma’s worden afgebouwd.

Rente ongemoeid

Bij het rentebesluit van donderdag besloten de beleidsmakers bij de centrale bank in Londen hun rentetarief voorlopig ongemoeid te laten op 0,1%. Ook aan het enorme opkoopprogramma voor obligaties, maar liefst 745 miljard Britse pond groot, werd niets veranderd. Met dat programma probeert de Bank of England de Britse economie te ondersteunen.

Zoals de situatie er nu uitziet lukt het waarschijnlijk pas om de Britse economie op zijn vroegst eind volgend jaar weer op het niveau van december 2019 te hebben, voorziet de centrale bank. In mei had de Bank of England nog gezegd dat de economie in de loop van de tweede helft van 2021 zou kunnen terugkeren naar het niveau van vóór de crisis.

Brexit

De centrale bank houdt de deur naar nog meer stimuleringsmaatregelen nog op een kier. ING verwacht dat vooral de rentevergadering in november spannend wordt. Dan komt de BoE met een nieuw rapport over het monetair beleid, en dan is er hopelijk meer duidelijkheid over hoe de handelsrelatie met de EU er na de Brexit uit gaat zien.

Zo gaat de BoE ervan uit dat er eind 2021 een handelsverdrag is tussen de Britten en de Europeanen, maar de onderhandelingen daarvoor verlopen nog steeds moeizaam. Zonder handelsverdrag lijkt het onvermijdelijk dat er hogere in- en uitvoertarieven ingaan, wat de Britse economie zal schaden.

De discussie over negatieve rente is nog niet beslecht, denken ING-economen Chris Turner en Antoine Bouvet. „De BoE heeft er weinig aan om het verlagen van de rente tot onder de 0% nu al uit te sluiten”, schrijven ze in een reactie op het rentebesluit.

Negatieve rente?

Onder centrale bankiers is er heel veel discussie of zo’n negatieve rente nou nuttig is of schadelijk. In de eurozone, maar ook in Zwitserland en Denemarken, hebben de centrale banken de rente tot onder de 0%. Dat heeft wel als bijwerking dat de rente op spaarrekeningen zijn verdampt. Ook kan het leiden tot bubbels op de aandelenmarkt, omdat beleggers steeds meer risico nemen op zoek naar rendement.

Niet alle centrale bankiers zijn daarom gecharmeerd van dit soort extreem lage rentes. De Amerikaanse Federal Reserve, de belangrijkste centrale bank ter wereld, heeft al gezegd de rente niet tot onder de 0 te willen verlagen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd