Nieuws/Financieel
1486144061
Financieel

Unilever: verzoek Brits hof om fiat vertrek naar Londen

Unilever vraagt bij het Britse High Court om formele goedkeuring voor het plan om op papier een volledig Brits bedrijf te worden, meldt het was- en levensmiddelenconcern. Het Britse hof komt hierover op 2 november bijeen. Naar verwachting kan de verhuizing dan in het laatste weekend van november worden afgerond.

Unilever kent nu nog zowel een Brits als een Nederlands onderdeel en hoofdkantoren in Londen en Rotterdam. De Nederlandse en Britse aandeelhouders stemden eerder al in met het plan om de bestaande hoofdkantoren samen te voegen in Londen.

Eerder benadrukte topman Alan Jope al het belang van de fusie voor de langetermijngroei. Daardoor komt er volgens hem ruimte voor overnames en ontstaat er een gelijk speelveld ten opzichte van onze concurrenten.

Unilever maakte in juni bekend zijn duale Brits-Nederlandse structuur op te geven en op papier volledig Brits te worden. De aankondiging volgt op een uitgebreid onderzoek van anderhalf jaar naar mogelijkheden om de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen.

Het Britse hof komt hierover op 2 november bijeen. Naar verwachting kan de verhuizing dan in het laatste weekend van november worden afgerond.

Wel kan een nieuwe Nederlandse wet nog roet in het eten gooien. Onlangs werd bekend dat GroenLinks de spoedwet doorzet waarmee de partij hoopt te voorkomen dat bedrijven verhuizen naar een land waar geen dividendbelasting wordt geheven en op deze manier belasting ontwijken.

Als het Britse hof straks akkoord is, kan Unilever niet meer eigenhandig de verhuizing afblazen. Daar gaat het Britse hof dan over. Maar volgens een woordvoerster van Unilever verwacht het bedrijf wel dat het hof naar Unilever zal luisteren, als de onderneming in de loop van november opeens nog op andere gedachten wordt gebracht.