Nieuws/Financieel
1487115747
Financieel

Eindejaarssurprise? Coronaprik mogelijk al op 29 december goedgekeurd

Nederland heeft voor €118 miljoen aan Pfizer-vaccins gereserveerd.

Nederland heeft voor €118 miljoen aan Pfizer-vaccins gereserveerd.

NEW YORK - De Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech hebben een vergunning aangevraagd om hun coronavaccin in Europa op de markt te brengen. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA brengt op 29 december een advies uit over het vaccin van Pfizer en BioNTech, als de aangeleverde gegevens voldoen aan de eisen. Bij een positief oordeel kan het vaccin naar verwachting binnen een paar dagen worden uitgerold.

Nederland heeft voor €118 miljoen aan Pfizer-vaccins gereserveerd.

Nederland heeft voor €118 miljoen aan Pfizer-vaccins gereserveerd.

De wettelijke goedkeuring is de laatste grote stap die genomen moet worden voordat de vaccins in Nederland en de rest van de Europese Unie verkocht mogen worden. De EMA gaat kijken naar de effectiviteit van de vaccins en of ze voldoen aan de veiligheidseisen. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor 95% effectief zijn bij het bestrijden van corona, bleek uit een onderzoek met 40.000 deelnemers.

Eerder werd bekend dat de Europese Unie met Pfizer een prijs van 15,50 euro per dosis is overeengekomen. Nederland krijgt 11,7 miljoen vaccins van het bedrijf, wat zou neerkomen op een totaalbedrag van 181 miljoen euro.

De farmaceuten dienden eerder al een aanvraag in voor de goedkeuring van het vaccin in de Verenigde Staten. Daar werd 10 december genoemd als datum waarop het toelatingsbesluit valt. Groot-Brittannië zou mogelijk deze week al goedkeuring verlenen aan het vaccin dat Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld.

De samenwerkende farmaceuten gaan nek aan nek met het farmaceutische bedrijf Moderna, dat maandag een goedkeuring aanvroeg voor zijn coronavaccin voor zowel de EU als de VS. Het Moderna-vaccin, dat voor ongeveer 94% effectief zou zijn, wordt op 12 januari besproken door de EMA, en op 17 december door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA.