Nieuws/Financieel
1489058011
Financieel

Activistische belegger richt pijlen op Sony

Tokio - Het Japanse elektronica- en entertainmentconcern Sony wordt wederom onder vuur genomen door de activistische investeerder Third Point. Dat Amerikaanse hedgefonds heeft zijn belang in het bedrijf vergroot tot een waarde van 1,5 miljard dollar en wil ingrijpende veranderingen afdwingen. Zo zou de chipdivisie moeten worden afgesplitst en een afzonderlijke beursnotering krijgen.

De ingrepen zijn volgens Third Point hard nodig. De beurswaarde van Sony zou namelijk te laag zijn in vergelijking met de "kwalitatief hoogwaardige" onderliggende activiteiten, zo schrijft topman Dan Loeb van het fonds.

In plaats van chips, moet Sony zich volgens hem vooral op entertainment richten. Sony moet volgens Third Point ook belangen in een aantal bedrijven te gelde maken, waaronder Spotify, Olympus en een financiële dochteronderneming. Zes jaar geleden kwam Third Point eveneens met plannen voor grote veranderingen bij Sony, maar die gingen niet door.

Sony laat weten dat het voorstellen van aandeelhouders altijd serieus neemt. Het bedrijf wil constructieve gesprekken met beleggers voeren, laat een woordvoerder weten. Op de voorstellen van Third Point werd niet concreet ingegaan.