Nieuws/Financieel
149042326
Financieel

Pas in april statiegeld op blikjes, milieuclubs verontwaardigd

DEN HAAG (ANP) - Een statiegeldsysteem voor blikjes hoeft nog niet op 1 januari in werking te treden, zoals staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) wilde. In plaats daarvan moet het systeem op 1 april in werking treden, heeft de Raad van State bepaald. Vanuit milieukringen wordt verbolgen gereageerd; het bedrijfsleven zou de invoering van het nieuwe systeem zelf hebben gesaboteerd.

De hoogste bestuursrechter besloot de invoering van het systeem uit te stellen omdat er begin volgend jaar niet voldoende machines zullen zijn voor een werkend systeem. Handmatige inname door supermarkten zou tot grote praktische problemen leiden. De Raad van State vindt dat het algemeen belang daar beter mee gediend is dan met een gefaseerde invoering. Alle partijen waren het eens dat een soepele invoering van het systeem belangrijk is.

De zaak was aangespannen door producenten en importeurs van dranken in blik en supermarkten, verenigd in Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Zij wilden een reeks preventieve dwangsommen van tafel. Die zouden vanaf 1 januari opgelegd kunnen worden als er nog geen statiegeld op blikjes werd geïnd en terugbetaald.

Omdat dit om praktische redenen niet mogelijk blijkt, heeft de voorzieningenrechter van de Raad van State besloten de dwangsommen drie maanden op te schorten. Pas vanaf 1 april mag Heijnen dus invoering van het systeem afdwingen.

Donderdag zei Heijnen nog dat het statiegeldsysteem voor blikjes „gewoon op 31 december” zou ingaan. De staatssecretaris meende dat producenten lang genoeg de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de nieuwe wet.

Het Afvalfonds Verpakkingen noemt het „prettig” dat de bestuursrechter snel uitspraak heeft gedaan. „En we zijn blij dat hij het algemeen belang heeft laten prevaleren. De uitspraak geeft duidelijkheid en rust voor iedereen en met name voor de consument”, meldt Hester Klein Lankhorst, algemeen-directeur van de organisatie. Ze benadrukt daarbij dat het Afvalfonds Verpakkingen voorstander is van statiegeld op blikjes.

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux zegt dat het bedrijfsleven twee jaar lang de tijd heeft gehad om het systeem in te voeren. „Statiegeldlanden zetten in de regel in één jaar tijd een geheel nieuw systeem op. Deze vertraging is een absolute wanprestatie van het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus de organisatie. De club vindt dat de staatssecretaris er alles aan moet doen om verder uitstel te voorkomen.

Een statiegeldsysteem voor blikjes hoeft nog niet op 1 januari in werking te treden, zoals de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat wilde.

In plaats daarvan moet het systeem op 1 april in werking treden, heeft de Raad van State bepaald. De hoogste bestuursrechter heeft dat besloten omdat er niet voldoende machines zullen zijn voor een werkend systeem. Handmatige inname door supermarkten zou tot grote praktische problemen leiden.

De Raad van State meent daarom dat het beter is om de invoering enkele maanden uit te stellen. De voorzieningenrechter vindt dat het algemeen belang daar beter mee gediend is dan met een gefaseerde invoering.