Nieuws/Financieel

Beursverslag: AEX toont veerkracht bij jaarstart

Door DFT

Met de eerste gongslag van 2018 door Amsterdam CEO Maurice van Tilburg wenst Euronext u een voorspoedig nieuwjaar.

Met de eerste gongslag van 2018 door Amsterdam CEO Maurice van Tilburg wenst Euronext u een voorspoedig nieuwjaar.

Euronext

Op de eerste handelsdag van 2018 hield de Amsterdamse beurs na een zwakke start op de valreep de voeten nipt droog. De verder aantrekkende euro speelde het sentiment op het Damrak lange tijd flink parten. Vooral ArcelorMittal trok bij de hoofdfondsen de kar. Altice deed eveneens goede zaken.

Met de eerste gongslag van 2018 door Amsterdam CEO Maurice van Tilburg wenst Euronext u een voorspoedig nieuwjaar.

Met de eerste gongslag van 2018 door Amsterdam CEO Maurice van Tilburg wenst Euronext u een voorspoedig nieuwjaar.

Euronext

De AEX-index eindigde fractioneel hoger op 544,79. In de vroege handel dook de hoofdgraadmeter nog terug tot net boven de grens van 540 punten. Vorig jaar won de Amsterdamse beursgraadmeter per saldo nog 12,7% exclusief en 16,3% inclusief dividend. De AMX steeg 0,7% naar 840.49 punten.

Elders in Europa moesten de beurzen nog terrein prijsgeven. De beursgraadmeters van Frankfurt en Parijs verloren nog 0,3% respectievelijk 0,6%.

Na de zeer opgewekte gang van zaken in 2017 namen beleggers op het Damrak aan het begin van het nieuwe jaar gas terug in reactie op de verdere opmars van de euro tegenover de dollar. De voortvarende jaarstart op Wall Street droeg bij aan de ommekeer voor de AEX. „Er was geen concreet nieuws aanwijsbaar voor het herstel op het Damrak, al nam de kracht van de euro in de late middaghandel wat af”, stelt Rein Schutte van Indexus. Verder wijst hij er op dat de handelvolumes bij de start van het nieuwe jaar lager zijn dan normaal.

Eind deze week kijken beleggers uit naar de publicatie van het Amerikaanse banenrapport over december vorig jaar. „ De stand van zaken op arbeidsmarkt in de VS is economisch het belangrijkste agendapunt,” benadrukt Schutte.

Schutte houdt er rekening mee dat het weifelende jaarbegin in Europa geen opmaat zal zijn naar een correctie later deze maand. „Gelet op de gunstige omgevingsfactoren voor de aandelenmarkten ligt een verdere opmars meer voor de hand dan een onverwachtse terugval van de koersen, al blijft het in janauri vanwege zijn grilligheid in het verleden altijd uitkijken voor beleggers.”

Bij de Nederlandse hoofdfondsen was Vopak in mineur met een 1,6% lagere koers. Galapagos dat stralend 2017 uitging, moest 1,4% afstaan. Unilever onderging een koersdaling van 1,2%.

SBM Offshore daarentegen voegde 2% toe aan het slot van eind vorige week.

Altice veerde 1,7% op. Het kabel- en telecombedrijf was met een neergang van 53% het slechtst presterende AEX-fonds van 2017.

Arcelor Mittal viel in de AEX het meest in de smaak geholpen door een economische opsteker uit China en kon 3,4% bijschrijven. Voor RD Shell hadden beleggers 0,7% meer over.

Ahold Delhaize werd 0,1% meer waard na lange tijd in het rood te hebben gestaan. De supermarktketen is begonnen aan zijn aandeleninkoopprogramma van €2 miljard, dat eind dit jaar moet zijn afgerond.

Gemalto pluste 0,2%. Barclays heeft het koersdoel verhoogd naar €51, de prijs waartegen het Franse Thales de digitaal beveiliger wil overnemen.

Bij de middelgrote fondsen keek Intertrust tegen een verlies van 2,2% aan. Flow Traders moest 1,8% afstaan.

Fugro daarentegen had de wind stevig in de rug met een koerswinst van 3%. Voor Bam werd 2,9% meer betaald. Koploper Air France KLM schoot 3,6% omhoog met dank aan een koopaanbeveling door Bank of America Merrill Lynch.

Value8 kreeg er op de lokale markt 5,6% bij. De mededelingen tijdens buitengewone aandeelhoudersvergadering werden opgewekt ontvangen.

Pershing Square steeg 1%. Het investeringsfonds schikt de zaak rond vermeende voorkennishandel bij de mislukte overname van farmaceut Allergan in 2014 voor $193 miljoen.

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden.

Lees meer over