Financieel/Ondernemen

Column: Rituelentherapeut

Jur Engelchor

Jur Engelchor

Het leek er in de afgelopen weken op dat voor velen 1 januari (2018) dé datum was om te starten als ondernemer. Althans, als ik mijn tijdlijn moest geloven, dan greep het ondernemerschapsvirus flink om zich heen. Ik zag veel aankondigingen van ondernemers-in-spé die na ‘vele jaren trouw dienstverband’ de stap gingen maken.

Gelukkig is het niet zo ingewikkeld om ondernemer te worden. Je gaat naar de Kamer van Koophandel en dan ben je ondernemer. Of je ondernemend bent, moet nog maar blijken. Zo zag ik een oude bekende die nu eindelijk haar passie volgt en rituelentherapeut wordt. Ja, u leest het goed. Ik moest ook even knipperen met mijn ogen. Deze dame is ervan overtuigd dat je gezonder en succesvoller wordt als je rituelen in je dagelijkse reilen en zeilen inbedt.

Omzetknaller?

Misschien vergis ik me. Het zou een omzetknaller van jewelste kunnen zijn. Van start-up naar scale-up. Maar vanuit mijn perspectief beredeneerd; het lijkt me gewaagd. Zou er daadwerkelijk omzet te scoren zijn zodat je er een goed inkomen uit kunt genereren, voor je pensioen kunt sparen en dat je alle benodigde verzekeringen kunt afsluiten? De tijd zal het leren.

Overigens geloof ik wel in rituelen. Ik heb ook een hele rare: elke keer, vlak voordat ik een offerte verstuur, geef ik mijn laptop een kusje. Jahaaa… een beetje extra liefde in je werkvoorstel kan nooit kwaad. Ik hoop alleen niet dat mijn vrouwelijke klanten, die dit nu lezen, onmiddellijk de hashtag #metoo voor deze ongewenste intimiteit inzetten, maar ja… voor mij is het een ritueel geworden. Sorry dames. En, heren. Want ook de mannen krijgen een kusje mee op het werkvoorstel. En het werkt. Althans, dat geloof ik.

Rafael Nadal

Trouwens, hebt u wel eens gezien wat de rituelen van toptennisser Rafael Nadal zijn? Ik word er helemaal nerveus van als ik er naar kijk. Met dat flesje water, dat altijd met het logo naar de baan moet staan, precies tussen zijn benen, als hij zit bij een gamewissel. Nu ik er zo over denk: dat met die rituelen is misschien toch zo gek nog niet. Nadal is op dit moment immers de beste tennisser ter wereld. Elke ondernemer wil toch groeien en bloeien naar de top? Ja, de rituelentherapeut zou het helemaal kunnen worden in 2018. We willen allemaal Nadal zijn!

Genderneutrale teksten

Ik zag afgelopen week nog een onderneemster-in-spé voorbij komen die haar tekstbureau voor genderneutrale teksten onder de aandacht bracht. Ze erkende nog weinig klanten te hebben. Wederom vanuit mijn perspectief beredeneerd: ik denk dat die ook niet massaal in de rij zullen staan. Zo veel gendergekkies zijn er toch ook niet in Nederland? Maar wat fijn is het dat er nog mensen zijn met idealen. Overigens is de zin hiervoor ongewild genderneutraal genoteerd. ‘Mensen’, in plaats van ‘mannen en vrouwen’. Goh. Zou er dan toch markt in zitten? Ik gun het haar. Hem. Het. #help!

Schaakcoach

Oké, nog ééntje die start op 1 januari 2018: een jongeman die zichzelf in de markt zet als schaakcoach voor kinderen in de basisschoolleeftijd opdat deze strategisch leren denken. Wel, over dat laatste is inhoudelijk best wel wat te zeggen; er is niks mis mee als kinderen (en grote mensen!) beter leren anticiperen. Maar, hoeveel kinderen moet je per maand dan wel niet als klant hebben om serieuze omzet binnen te harken, je hypotheek te kunnen betalen, een appeltje voor de dorst opzij te kunnen leggen en de premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering te kunnen ophoesten.

Best veel lijkt me.

Maar ja, wie ben ik om daar iets over te zeggen? Het is vandaag 2 januari 2018 en of je nu rituelentherapeut, genderneutrale tekstspecialist of schaakcoach bent óf met veel blabla al achttien jaar een communicatiebureau runt, zoals ik dat doe: we beginnen vandaag allemaal weer op nul euro.

Óók ik moet het allemaal weer zien waar te maken in 2018! Ik wens mezelf daarom veel liefdevolle laptopkusjes toe.