1492775
Geld

Ruim tien miljoen aan nieuwjaarsschade

Gelukkig viel er ook veel te genieten, zoals hier in Tilburg.

Gelukkig viel er ook veel te genieten, zoals hier in Tilburg.

Den Haag - Ook verzekeraars hebben een rustige nieuwjaarsnacht achter de rug. Aan auto’s en huizen is in de nacht van 2017 op 2018 voor tien tot twaalf miljoen aan schade aangericht, meldt het Verbond van Verzekeraars. Vorig jaar ging er nog voor vijftien miljoen euro stuk.

Gelukkig viel er ook veel te genieten, zoals hier in Tilburg.

Gelukkig viel er ook veel te genieten, zoals hier in Tilburg.

Het Verbond merkt op dat er dit jaar opvallend veel schade was door omvallend vuurwerk: het waaide in de nieuwjaarsnacht harder dan eerdere jaren.

Grafiek niet (goed) te zien? Klik dan hier.

Onder meer in Etten-Leur was de schade groot. Daar gingen meerdere huizen in vlammen op en raakten enkele auto’s zwaar beschadigd. In het Noord-Hollandse Berkhout werd een boerderij door brand verwoest. Ook in Zeist en Leeuwarden waren er woningbranden.

Hoeveel incidenten waren er in jouw gemeente? Bekijk het kaartje hieronder, of klik hier.

Tijdens de jaarwisseling zijn verspreid over heel Nederland bijna tweehonderd auto’s in vlammen opgegaan.

Hoeveel autobranden waren er in jouw gemeente? Bekijk het kaartje hieronder, of klik hier.

De schattingen zijn gebaseerd op de eerste claims die bij de verzekeraars zijn binnengekomen. Het Verbond benadrukt dat de schade aan huizen en auto's slechts een beperkt deel van de totale nieuwjaarsschade is. Medische kosten en schade aan bedrijfsgebouwen en onder meer scholen en kinderdagverblijven zijn nog niet bekend.

De kosten voor die schades liggen vaak veel hoger. De totale schade kan zo oplopen tot vijftig miljoen euro, rekende een woordvoerder van het Verbond vorige week nog aan deze krant voor.

In Oss en Boxmeer waren bedrijfsbranden en in Meteren raakte een school door brand zwaar beschadigd.