Nieuws/Financieel
1495052
Financieel

Beleggingsadviseur moet in Freule-affaire terugbetalen

Een ex-beleggingsadviseur van de Freule-stichting in Veenendaal moet €4,8 miljoen aan de gemeente betalen.

De adviseur is door de rechter aansprakelijk gesteld voor een beleggingsschandaal, waarbij de stichting in 2002 ruim $9,4 miljoen verloor als gevolg van een mislukte belegging in de VS.

Dit heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die de gemeente heeft aangespannen tegen de oud-adviseur. De Freule-stichting beheerde huurappartementen voor ouderen.

Onvoldoende onderbouwd

Het bedrag valt lager uit dan de €6,7 miljoen die Veenendaal eiste. De rechter vindt dat de gemeente bijna €2 miljoen aan kosten onvoldoende heeft onderbouwd.

Adviseur Henk Keers raadde de woningbouwstichting in 2000 aan om in een beleggingstransactie te stappen met de Amerikaanse partij Planetary Investment. Het geld, omgerekend €10 miljoen, kwam nooit meer terug.

Garant gesteld

De gemeente draaide aanvankelijk op voor het beleggingsschandaal. Het geld dat de stichting verloor, was bedoeld voor het aflossen van een hypotheek in 2002. En de gemeente had zich in het verleden garant gesteld voor de aflossing van de lening als de stichting in gebreke bleef.

De rechter vindt dat de Keers ‘hoogst onvoorzichtig’ en daarmee ‘onrechtmatig’ heeft gehandeld tegenover stichting.