1495488
Financieel

Altice stut degelijke winst AEX

Melinda Rook, bestuurslid van Stichting DSI, luidde woensdagochtend de beursgong bij Euronext Amsterdam om alle deelnemers en gecertificeerden van DSI een prachtig 2018 te wensen.

Melinda Rook, bestuurslid van Stichting DSI, luidde woensdagochtend de beursgong bij Euronext Amsterdam om alle deelnemers en gecertificeerden van DSI een prachtig 2018 te wensen.

Optimisme zet in 2018 door aan het Damrak, woensdag voor de tweede handelsdag op rij. Altice, Galapagos, ArcelorMittal en Randstad werden woensdag de grote winnaars in de AEX. KPN werd de grote verliezer.

Melinda Rook, bestuurslid van Stichting DSI, luidde woensdagochtend de beursgong bij Euronext Amsterdam om alle deelnemers en gecertificeerden van DSI een prachtig 2018 te wensen.

Melinda Rook, bestuurslid van Stichting DSI, luidde woensdagochtend de beursgong bij Euronext Amsterdam om alle deelnemers en gecertificeerden van DSI een prachtig 2018 te wensen.

De AEX-index sloot met een eindsprintje 0,8% hoger op 549,34 punten. De Midkap steeg 0,9% naar 847,73 punten. Frankfurt en Parijs sloten 0,9% hoger. Londen bleef met 0,3% toename achter. Het afnemende Duitse werkloosheidscijfer in de ochtend was beter dan verwacht.

Wall Street koerste wederom hoger. De Nasdaq blonk net als dinsdagavond uit. Sterke industriecijfers gaven de markt hoop, evenals betere bouwcijfers.

Mifid-rust

„Het is een rustige dag. De agenda is vrij leeg. Heel gebruikelijk voor de eerste week van januari. Iedereen keert langzaam terug van vakantie”, zegt analist Jauke de Jong van AFS Group op het Damrak over het dagsentiment.

Met de invoering van Mifid-II-regels voor meer transparantie kijken veel partijen de kat uit de boom. Brokers hadden het zwaar. Maar volumes stonden toch zo’n 10% boven het dertigdaags gemiddelde.

Beleggers keken vandaag ook uit naar de notulen van de vorige rentevergadering van de Federal Reserve. ,,We verwachten weinig verrassingen”, zegt strateeg Simon Wiersma van ING Investment Office. Met licht stijgende inflatie wordt de rentedruk groter voor beleggers. „De grondstoffenprijzen stijgen, onderliggend is de beweging dat de rentes omhoog gaan”, merkt Wiersma. Energiefondsen presteren in heel Europa goed.

Lage dollar

De euro stond tegen de dollar 14% hoger over het jaar, woensdag bij $1,202. „De piek van $1,2092 van september vorig jaar lijkt het volgende doel”, aldus Rabobank.

Brentolie steeg 1,1%, de toename sinds vorig jaar is relevanter, zegt De Jong van AFS Group. „Een prijs boven $60 per vat is prima voor bedrijven als Shell, ook voor het dividend en zijn aandeelhouders.”

In de AEX koerste DSM 1,1% hoger. Het speciaalchemiebedrijf kijkt weer naar overnames na ruim twee jaar van introspectie. Dat kunnen ,,zowel grote als kleine overnames zijn”, zei topman Feike Sijbesma in Het Financieele Dagblad. DSM heeft voldoende geld in kas, onder meer door de verkoop van een belang in farmaciebedrijf Patheon voor €2 miljard.

Galapagos (+3,5%) stond tot het slot eveneens in de schijnwerpers op de beurs na een update van zijn portfolio op het gebied van taaislijmziekte. Het biotechnologiebedrijf ontvangt een mijlpaalbetaling van $10 miljoen van samenwerkingspartner AbbVie voor de start van een Fase 1 studie. Ook boekte het bedrijf positieve resultaten met de Flamingo-studie en zijn er drie klinische nieuwe studies gestart.

Randstad (+2,2%) profiteerde van een koopadvies van Credit Suisse. De zakenbank verhoogde ook haar koersdoel voor het aandeel Randstad met €10 naar €63.

Altice was de grootste stijger in de AEX met een plus van 7,7%. De beurskoers van het kabelconcern kelderde vorige maand naar €6,44 vanwege zorgen over de schuldenlast, maar het aandeel staat inmiddels alweer ruim boven de €9. Altice werd dinsdag ook al 3% meer waard. Telecomconcern KPN (-1,2%) was bij de slotbel grootste verliezer onder de hoofdfondsen. UBS zette KPN op een koersdoel van €3,45 tegen €3,50 ervoor.

AkzoNobel liet weten in Renier Vree een nieuwe financieel directeur te hebben gevonden voor zijn divisie Specialty Chemicals. Vree komt over van ingenieursbureau Arcadis waar hij sinds mei 2010 die functie bekleedde.

Akzo maakte eerder al bekend dat het de divisie voor speciale chemie wil afsplitsen. Volgens de verfreus ligt het bedrijf op koers om dat proces in april dit jaar af te ronden. Het aandeel AkzoNobel won 1,3%, terwijl Midkapper Arcadis 2,4% mocht bijschrijven. In een afzonderlijk bericht meldde Arcadis trouwens mee te gaan werken aan de uitbreiding van de metro in Brussel. Dat levert het ingenieursbureau €6 miljoen op.

Sligro (-0,6%) kwam met omzetcijfers. Het groothandels- en supermarktconcern wist de omzet in 2017 met 5,6% op te voeren tot een kleine €3 miljard. Het bedrijf moest het wederom vooral hebben van zijn groothandelstak, hoewel tegen het einde van het jaar ook supermarktdochter Emté een verbetering liet zien.

In de Midkap was TomTom (+3,8%) de grootste stijger bij de slotbel. Verzekeraar ASR (-0,8%) bleef daarentegen iets achter bij de Midkappers.

Sap- en frisdrankproducent Refresco (-0,3%) mag van de Britse mededingingswaakhond niet zonder meer de bottelactiviteiten van zijn Amerikaanse branchegenoot Cott overnemen. In een bepaalde productcategorie krijgt het gecombineerde bedrijf volgens de toezichthouder een te dominante marktpositie.

AMG, leverancier van speciale metalen, won 2,6% terrein bij de smallcaps. Analisten wijzen op een sterke grondstoffenmarkt.

Op de lokale markt steeg Value8 met 1,5%. Topman Peter Paul de Vries gaf dinsdag aan dat het investeringsbedrijf in 2018 met een schone lei wil beginnen na het turbulente 2017, waarin de jaarrekening over 2016 maanden te laat werd gepubliceerd.

Wat is deze week relevant op de beleggersagenda?