Nieuws/Financieel
1496848889
Financieel

Aankoop twee energiecentrales maakt Tsjechisch EPH flinke speler in ons land

Sloecentrale in Zeeland in Tsjechische handen.

Sloecentrale in Zeeland in Tsjechische handen.

Amsterdam - Het Tsjechische energieconcern EPH heeft via een dochterbedrijf twee Nederlandse gasgestookte elektriciteitscentrales gekocht.

Sloecentrale in Zeeland in Tsjechische handen.

Sloecentrale in Zeeland in Tsjechische handen.

De Sloecentrale in Zeeland, eiendom van de Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij (ZEH) en het Franse elektriciteitsbedrijf EDF heeft een capaciteit van 870 megawatt. Daarnaast kocht de EP Nederland de Rijnmond energiecentrale bij Rotterdam, met 800 megawatt capaciteit.

Ook hebben de Tsjechen PZEM Energy uit Zeeland overgenomen van ZEH. Dat bezit een 55 kilometer lange gaspijpleiding die nu de Sloecentrale bevoorraadt, en EPH koopt eveneens zijn handelsactiviteiten.

Het Tsjechische concern, dat wereldwijd 24.000 mensen in dienst heeft, krijgt hiermee een aandeel van 7,5% in de Nederlandse energiemarkt. Het concern dat de overname sinds vorig jaar voorbereidde, zegt nu meer ’mogelijkheden te verkennen’ om verder uit te breiden. Ook in Europa is het Tsjechische concern op overnamepad.

Energietransitie

Cfo Filip Biznár van EP Nederland verwacht dat de gasgestookte centrales, die snel op en af kunnen schakelen, een rol gaan spelen in de overgang naar flexibele duurzame energie, met stroom van wind- en zonneparken. De EPH Group beheert in Europa centrales met een capaciteit van 14 gigawatt.