1496938
Ondernemen

#DOORBREKER Michiel Lensink van Ikbenfrits.nl

Outsider schudt hypotheekmarkt op

Vlnr. Joost Schulze, Thomas de Leeuw en Michiel Lensink.

Vlnr. Joost Schulze, Thomas de Leeuw en Michiel Lensink.

Amsterdam - Voor de meeste mensen is het afsluiten van een hypotheek de grootste financiële beslissing van hun leven. Desondanks weten velen niet waar ze precies voor hebben getekend. Uit frustratie over deze ondoorzichtigheid is online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl geboren.

Vlnr. Joost Schulze, Thomas de Leeuw en Michiel Lensink.

Vlnr. Joost Schulze, Thomas de Leeuw en Michiel Lensink.

Oprichters Michiel Lensink, Joost Schulze en Thomas de Leeuw zijn alle drie niet afkomstig uit de financiële wereld. Wel zijn ze alle drie ‘cijferaars’. Lensink: „We waren ervan overtuigd dat het mogelijk moest zijn om online in tien minuten te berekenen welke hypotheekoptie in een bepaalde situatie het beste is.”

Dat is dan ook precies wat ikbenfrits.nl doet. Mensen vullen online gegevens in over hun hypotheek en inkomen waarna er diverse opties in beeld verschijnen. Vervolgens kunnen ze telefonisch met een hypotheekadviseur overleggen welke keuze het beste is. „Bij oversluiten krijgen mensen regelmatig het advies dat ze beter nog een aantal jaren kunnen wachten.”

Een advies dat het bedrijf niets oplevert. De online tool en het telefonisch advies zijn namelijk gratis. Pas als mensen daadwerkelijk een hypotheek af- of oversluiten wordt een bedrag van €1500 in rekening gebracht.

Traditionele hypotheekadviseurs doen ook steeds meer stappen online, maar het grote voordeel van Ikbenfrits.nl is volgens Lensink dat het een puur internetbedrijf is. Door de online tool beschikt het bedrijf over waardevolle data. „Anoniem”, benadrukt hij. „We gebruiken het om misstanden in de markt aan te tonen. Ook bij banken willen we doorzichtigheid doorvoeren. Mede door ons is aan het licht gekomen dat banken een te hoog boetebedrag rekenden bij oversluiten. We hebben daarvoor dertigduizend dossiers doorgerekend.”

De anderhalf jaar oude startup is al winstgevend. Afgelopen november ontving het een investering van €2 miljoen van Finch Capital. „Daarmee hopen we ons marktaandeel te vergroten. Binnen vier jaar willen we de grootste hypotheekadviseur van Nederland zijn.”