Nieuws/Financieel
1497182
Financieel

Brokers stoppen deel handel

Gijs Nagel

Gijs Nagel

Amsterdam - Brokers in Europa hebben een deel van hun handel in certificaten en derivaten gestopt. Aanleiding is de verscherpte regelgeving dit jaar, die in andere landen eisen stelt aan vertalingen van noodzakelijke documenten bij producten. Beursplatforms hebben die nog niet overal toegepast.

Gijs Nagel

Gijs Nagel

„Een aantal beurzen is laat of ziet het belang nog niet”, zegt Tycho Schaaf van broker LYNX.

Nederlandse klanten die veelvuldig in buitenlandse producten beleggen raken mogelijk gedupeerd in hun aankopen.

De ingreep in de certificaten heeft volgens de grotere Europese broker DeGiro consequenties voor 40.000 klanten van zijn in het buitenland actieve klanten die orders plaatsen. Directeur Gijs Nagel stelt dat de stop „een zeer beperkte” impact krijgt voor de omzet van zijn bedrijf met over 2016 een omzet van €25,78 miljoen.

Meer brokers

Prijsvechter DeGiro werkt voor 200.000 klanten in achttien landen. Volgens Nagel tegen het persbureau betreft de blokkade van deze week „een groot aantal producten, maar we verwachten dat het merendeel snel wordt opgelost”.

Bij BinckBank heeft vorig jaar al zijn dataleveranciers benaderd om op tijd in te spelen op de wetgeving. „We inventariseren de producten die op dit moment nog niet voldoen”, reageert de woordvoerder. „We zullen onze klanten een waarschuwingsregel tonen bij het inleggen van orders als de zogeheten KID niet beschikbaar is. Uiteindelijk kan ook bij ons de situatie ontstaan dat als de informatie niet of niet in het Nederlands beschikbaar komt, wij die producten niet in het assortiment houden voor aankopen.”

Meer intermediairs zien problemen. „Dit geldt voor veel meer brokers”, zegt Schaaf van broker LYNX „Ze zijn afhankelijk van beursuitbaters en de aanbieders van bepaalde afgeleide producten, de zogenoemde manufacturers. Die moeten de informatie van derivaten en trackers, het gaat om drie pagina’s tekst, in de gewenste taal aanbieden zodat het voor beleggers transparant is waarin ze beleggen.”

Ontbreekt die tekst, en is Nederlandse beleggers die via buitenlandse platforms handelt in producten door de taalbarrière niet duidelijk wat de risico’s zijn, dan is de broker aansprakelijk volgens Europese regelgeving van Mifid-II die op 3 januari zijn ingegaan. Die bieden beleggers meer zicht op kosten en risico’s.

Meer brokers

In lokale prospectussen moeten de aanbieders volgens regels voor PRIIP (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products), voor alle beleggings- en verzekeringsproducten, de regels in de eigen taal uitleggen. Als de documenten niet beschikbaar zijn of onvolledig zijn, is handel niet mogelijk.

Handel in derivaten aanbieden als de uitgever het zogeheten Key Information Document (KID) in de juiste taal niet ter beschikking heeft, is verboden. Bij twijfel en uit voorzorg heeft een aantal brokers de handel via sommige platforms tijdelijk stilgelegd.

Nagel: ,,De beurzen moeten de documentatie leveren, dat mogen wij niet. Wij zijn hierin afhankelijk.”

In Nederland zijn meerdere brokers wel tevreden over de aanpassingen die beursplatforms Euronext, Eurex en CME met vertalingen hebben doorgevoerd.

Taaltoets

Veel brokers in Europa rekenden er vooraf op dat de handel in ieder geval in het Engels mogelijk zou blijven. DeGiro vraagt meerdere Europese beurzen de documenten aan te passen, zodat zijn klanten kunnen blijven handelen via het platform. „Wij hopen dat beurzen alle Europese talen zullen toevoegen. Wij willen graag snel duidelijkheid”, zegt Nagel.

DeGiro stopt tot die aanpassingen met een aantal transacties voor derivaten en certificaten in onder meer Zweden en Duitsland.