Financieel/Geld
1498818
Geld

Column: Erfenis ook gecremeerd

Bijna iedere maand ben ik te gast in de uitzending van Valkenburg Actueel op Falcon Radio. Samen met de presentatoren Joep Peters en Constant Nuytens praat ik de luisteraars bij over notariële zaken.

Onlangs besprak ik daarbij een situatie die een hoog ’je gelooft het niet’ gehalte heeft. Sterker nog: het doet mij denken aan verhalen van Roald Dahl met een ’twist in the tale’.

De casus

Een man was overleden en zijn zoon en dochter waren zijn enige erfgenamen. De dochter was, zoals dat heet, gemachtigd op de bankrekeningen van haar vader. Vlak na het overlijden van vader liet zijn dochter al zijn spaargeld overboeken naar een rekening die zij kort voor zijn overlijden had geopend. Pas na de overboeking werd de bank op de hoogte gebracht van het overlijden van vader. Daarop blokkeerde de bank zijn (inmiddels lege) bankrekeningen. Enkele dagen later werd vader gecremeerd.

Zoon: Waar is het geld van pa?

Na een tijdje kwam de zoon erachter dat het geld van zijn vader van de rekeningen was verdwenen. Zijn zus kon niet ontkennen dat zij het op haar (nieuwe) rekening had laten overboeken. Maar haar broer kon toch fluiten naar zijn erfenis. Want zij had het geld vlak voor de crematie in de kist van pa gestopt. Dus de erfenis was letterlijk in rook op gegaan !

Is het echt zo gegaan? Of gaat het om literaire inspiratie?

Of de dochter nu echt het geld samen met vader heeft laten verbanden of dat zij ergens nog €72000 heeft liggen, weet ik niet.

Maar ik heb jaren geleden een (Engelstalig) verhaal gelezen over een rijke, ongetrouwde vrek zonder kinderen. Nadat hij overleden is, wordt hij in een kist gelegd die door een stel dragers een schip wordt opgedragen. Hij wilde namelijk een zeemansgraf krijgen. De dragers klaagden dat de man wel erg dik was geweest, want ze hadden veel moeite om die zware last te dragen.

De familie is er vervolgens als de kippen bij om de aanzienlijke erfenis te verdelen. Helaas voor hen blijkt dat de vrek kort voor zijn overlijden al zijn geld heeft gebruikt om goudstaven te kopen. Maar daar is geen spoor van te vinden. De schrik bij de familie is groot: de kist zal toch niet zo zwaar zijn geweest omdat het goud erin zat? Oom-lief was eigenlijk niet zo groot en hield wel erg veel van zijn geld. Dus het zou zomaar kunnen dat hij samen met zijn vermogen wilde blijven (op de bodem van de zee).

De echte ’wist’ in het verhaal is dat zes maanden na het overlijden een goed doel een brief krijgt van een notaris. Zij krijgen geld van een anonieme schenker. Maar of ze wel met een stevige kar willen komen, want het zijn allemaal goudstaven die ze moeten ophalen bij de notaris.

Als u de titel en auteur weet van dit verhaal, dan hoor ik het graag. Ik kan het niet meer terugvinden.

Straf voor de dochter, niets voor de zoon

Maar terug naar Brabant waar de zaak speelt). Het Gerechtshof in Den-Bosch heeft de dochter strafrechtelijk veroordeeld wegens verduistering van geld.

Zij heeft een taakstraf gekregen van 100 uur.

Ernst Loendersloot is kandidaat-notaris bij het kantoor Huenges Wajer Joosten in Maastricht. Daarnaast heeft hij Vaknotaris.nl opgericht.