Nieuws/Financieel
1499228094
Financieel

Hema komt er steeds meer bovenop: flinke groei klanten en hogere winst

Winkelketen Hema heeft afgelopen boekjaar de omzet flink opgevoerd. Het aantal klanten dat via de winkels en online bestellingen deed, zat ook in de lift. Dat heeft het retailbedrijf vrijdag laten weten.

In het boekjaar dat loopt van februari 2022 tot januari 2023 voerde Hema de omzet op met 20% naar bijna €2 miljard. Het aantal bestellingen van klanten in winkels en online ging met bijna 35% omhoog.

Stijgende kosten

Hema wist ondanks de stijgende kosten van energie en grondstoffen de winstgevendheid ook te verbeteren. De winst voor belastingen liep op naar €31,6 miljoen. In een verklaring benadrukte Hema dat het resultaat tot stand kwam in lastige omstandigheden. De winkel wijst daarbij ook op het dalende consumentenvertrouwen.

Onder leiding van Saskia Egas Reparaz die vanaf 2021 aan het roer kwam te staan, gaat Hema de winst volledig terug laten stromen in het bedrijf. De ontwikkeling van winkels, producten en medewerkers komt daarbij voorop te staan.

In 2021 schreef Hema voor het eerst in jaren weer groene cijfers. In 2020 ging de winkelketen nog zwaar gebukt onder de gevolgen van de lockdowns na de uitbraak van het coronavirus.

De winkelketen heeft de afgelopen maanden ook een nieuwe inrichting in vier winkels uitgeprobeerd. „De resultaten van deze vier winkels zijn uitstekend”, meent de keten. „Daarom gaat Hema nog voor de zomer de test uitbreiden en meer winkels compleet vernieuwen.”

Hema maakte ook bekend in 2030 75% minder CO2 uit te willen stoten met zijn eigen operatie dan in 2019. In 2050 wil de keten, met 733 winkels en ruim 17.000 medewerkers, klimaatneutraal zijn.