Financieel/Geld
1500069719
Geld

ACM: klant moet duidelijk iets merken van btw-verlaging energie

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Amsterdam - Om de pijn van de sterk gestegen energieprijzen iets te verzachten, heeft het kabinet de btw op energie tussen 1 juli en 31 december verlaagd van 21 naar 9%. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) drukt energieleveranciers op het hart om dit duidelijk aan klanten te laten merken.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Dat kan bijvoorbeeld door het maandbedrag deze periode te verlagen, suggereert Edwin van Houten, directeur consumenten van de ACM. Eerder kwam uit onderzoek van de Consumentenbond dat veel energieleveranciers, behalve Essent, de btw-verlaging pas meenemen bij de eindafrekening. De bond riep de leveranciers op het belastingvoordeel direct door te rekenen.

Niet stunten

De ACM wil daarnaast voorkomen dat energieleveranciers de btw-verlaging aangrijpen om tijdelijke ’stuntaanbiedingen’ te doen. De belastingverlaging is immers maar tijdelijk. Over het algemeen zijn consumenten langer dan de zes maanden van de btw-verlaging klant bij een energiebedrijf.

Zowel de btw op aardgas, elektriciteit als stadsverwarming is tijdelijk verlaagd. Het geldt voor alle onderdelen van de energierekening. Het is aan de energieleverancier om klanten uit te leggen hoe zij deze btw-verlaging verrekenen.

Energiespreekuur

Heb je vragen over je energienota? Of wil je iets weten over zonnepanelen, warmtepompen, houtkachels, stadsverwarming, isolatie of het overstappen van gas- en stroomleverancier? Mail je vraag dan nu naar het energiespreekuur van De Telegraaf: energiespreekuur@dft.nl

Aaanstaande maandag 27 juni ontvang je per email gratis antwoord van een energie-expert van Gaslicht.com of ACM/ConsuWijzer.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop