Financieel/Geld

Column: Waarom u te veel assurantiebelasting betaalt

DIJKSTRA BV

Om de crisis te bestrijden en de banken te redden heeft onze regering in 2013 de assurantiebelasting ’tijdelijk’ ruimschoots verdubbeld van 9,7% naar maar liefst 21%.

DIJKSTRA BV

Die crisis is bestreden en ’tijdelijk’ is nu voorbij. We mopperen nog steeds collectief over de hoge kosten van de verzekeraars en dan met name over de woekerpolis. Die woekerpolis verbleekt bij deze gang van zaken omdat de overheid hier ongegeneerd laat zien hoe je jaarlijks bij ieder gezin 50 euro uit de zak klopt zonder dat er ook maar iemand over klaagt.

Dertig jaar geleden heb ik geleerd dat de assurantiebelasting 7% was omdat btw verrekenbaar was en assurantiebelasting niet. Anno 2018 snap ik er niets meer van. De assurantiebelasting is nu net zo hoog als de btw, namelijk 21%. Maar van verrekenen is nog steeds geen sprake.

Een gemiddeld, goed verzekerd gezin betaalt in Nederland ongeveer 1.000 euro premie voor een compleet verzekeringspakket. Maar dat hoort eigenlijk 900 euro te zijn bij een Assurantiebelasting van 9,7%. Dat was zo tot 2013. Als verzekeringsadviseur mag ik het uitleggen, het gemopper van mijn relaties aanhoren en ik kan het u gewoon niet uitleggen. Maar ik mag het bovenmatige bedrag wel afdragen aan Vadertje Staat. En u raadt het goed, de staat betaalt mij daar echt geen dubbeltje voor. Ook kan ik het niet verrekenen met de enorme btw-bedragen die ik over onze noodzakelijke bedrijfskosten moet betalen. Maar dat terzijde, dat is mijn probleem.

Uw probleem is dat u onnodig en jaar in jaar uit 100 euro netto te veel assurantiebelasting betaalt. Ik snap werkelijk niet waarom niemand zich hier druk over lijkt te maken. In Duitsland is de assurantiebelasting op brandverzekeringen 14%, in België 15,75%. Ook te veel, maar wellicht ook nog te verrekenen met zoiets als de btw.

Internationaal wordt Nederland wellicht als belastingparadijs gezien, maar nationaal lijkt het meer op Sherwood Forest waar een verwarde Robin Hood 100 euro van de armen steelt en daar dan stilletjes mee wegloopt. Juist bij de gewone man doet dit enorm zeer. Is er nou werkelijk geen enkele politieke partij die het voor de gemiddelde burger opneemt en hier eens wat pittige Kamervragen over stelt?

Wilfred Mooij is mede-eigenaar en financieel planner bij Geijsel Kroon