Financieel/Geld
1501294
Geld

Huizenmarkt provincie definitief op stoom

Amsterdam - De huizenmarkt in de provincie draaide afgelopen jaar op volle toeren terwijl die in de Randstad inzakt door een tekort aan koopwoningen.

In de provincie werden in 2017 flink meer hypotheken aangevraagd, meldt De Hypotheekshop in haar jaarmonitor 2017. Limburg staat met een plus van 14% ten opzichte van 2016 aan kop. In Drenthe en Groningen werden respectievelijk 12% en 11% meer aanvragen gedaan terwijl Flevoland, Friesland en Zeeland een plus van 10% zagen.

Amsterdam

Tegelijkertijd is het aantal aanvragen in Noord-Holland en Utrecht slechts 1% gestegen ten opzichte van 2016. Als we naar steden kijken is vooral in Almere het aantal hypotheekaanvragen toegenomen, 11%. Eindhoven, Rotterdam en Den Haag kregen er respectievelijk 5%,4% en 3% bij. Utrecht zag een plusje van 2% terwijl in Amsterdam het aantal hypotheekaanvragen terugliep, -2%.

Volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop was de opmars van de provincie al in 2016 te zien. „Maar afgelopen jaar is die veel duidelijker geworden. Dit komt omdat woningen in de provincie niet meer onder water staat en kunnen worden verkocht. Daarbij wordt het steeds moeilijker om in de Randstad een betaalbare woning te vinden. Amsterdam zoekt in Almere, Almere zoekt in Lelystad, men schuift steeds aantal kilometer op.”

Dertigers

Eerder meldde De Hypotheekshop dat in het laatste kwartaal van 2017 dat het aantal veertigminners onder de hypotheekaanvragers voor het eerst onder de 50% is gedaald. In heel 2017 is het aandeel dertigers en veertigers onder de aanvragers gestegen ten opzichte van 2016. Het aandeel twintigers en vijftigers is afgenomen in vergelijking met vorig jaar.

Het totale aantal aanvragen is met 5% toegenomen ten opzichte van 2016.