Nieuws/Financieel
1501503849
Financieel

Olieprijs glijdt nog verder weg

De prijzen van termijncontracten voor levering van ruwe olie zijn donderdag nog verder ineengezakt, na rond 6% daling op woensdag. Europese Brent- en Amerikaanse WTI-olie verloren nog eens 3,5%.

Aanleiding is ook donderdag de angst voor meer uitval van vraag vanwege de coronacrisis nu het aantal besmettingen in de Verenigde Staten blijft oplopen.

Amerikaanse WTI-olie noteerde 16:15 uur $36 voor het equivalent van een vat met 42 Amerikaanse gallons en 158,99 liter.

Brent-olie noteerde voor hetzelfde vat $37,70.

De prijs van ruwe olie daalde vooral nadat de Amerikaanse Energy Information Administration een voorraadstijging van 4,3 miljoen vaten per dag rapporteerde.

Vijfjaars dip

Met 492,4 miljoen vaten liggen de voorraden ruwe olie daarmee 9% boven het voor handelaren belangrijke vijfjaars gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

De behoefte neemt traditioneel wat af in dit kwartaal, terwijl nieuwe lockdowns de vraag naar de brandstof verder zullen afremmen.

De productie van geraffineerde producten uit ruwe olie zoals benzine nam juist toe.

De olieprijzen zullen naar verwachting volgend jaar niet veel stijgen en tussen de $40 en $50 per vat blijven, volgens nieuwe inschattingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Domper oliestaten

Dat geeft extra druk op de oliereuzen in het Midden-Oosten, die hun productie moeten beperken. Blijven ze op oude voet produceren, dan zullen prijzen op de wereldmarkt onder de prijzen komen.

De economieën van de exporteurs in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zullen naar verwachting meer en meer te lijden, stelt het IMF bij dit jaar al 6,6% krimp. In het tweede kwartaal kromp de economie van Saoedi-Arabië met 7%.

Grote oliebedrijven gingen op de beurs naar het laagste niveau in 25 jaar. Shell meldt donderdag derdekwartaalcijfers. Concurrent BP meldde die deze week en kwam naar marktwaarde voor het eerst onder $50 miljard.