Financieel/Geld
1502535
Geld

Op de valreep goedkopere zorgverzekering

Amsterdam - Nederlanders hebben sterk op hun portemonnee gelet bij het kiezen van hun zorgverzekering. Ze hielden de premie binnen de perken met het verhogen van het eigen risico. Ook werd er vaker voor goedkopere polissen gekozen en minder voor aanvullende verzekeringen.

Dat constateert vergelijkingssite Independer nu het overstapseizoen bijna ten einde is gekomen. Traditioneel kun je overstappen vanaf november, nadat zorgverzekeraars hun premies voor het nieuwe jaar bekend hebben gemaakt, tot 1 januari.

Maximaal eigen risico

Volgens Independer hebben mensen dit jaar kritischer gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding van hun zorgverzekering. Ze verhoogden hun eigen risico waardoor de premie zakt. In 2017 koos 28% voor het maximale eigen risico van €885, in 2015 en 2016 was dat nog 25%.

In de cijfers komt ook naar voren dat consumenten de duurdere restitutiepolis met vrije zorgkeus vaker links lieten liggen. In 2017 koos nog geen 15% ervoor om 2018 in te gaan met een restitutiepolis. In 2015 nam een kwart een restitutiepolis voor 2016.

Aanvullende verzekering

Het prijsbewustzijn raakt ook de aanvullende verzekeringen waarmee de tandarts of de fysiotherapeut wordt vergoed. Het aantal mensen dat voor een aanvullend pakket koos daalde met 9% ten opzichte van 2015. De daling van het aantal mensen dat voor een aanvullende zorgverzekering kiest is al een aantal jaren gaande. De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen dat de aanvullende verzekering zo op den duur verdwijnt, waardoor bepaalde zorg ontoegankelijk wordt.

Mensen zijn pas in de laatste week overgestapt, ziet Independer. Een kwart heeft zelfs gewacht tot de laatste twee dagen. Het is overigens nog tot 1 februari mogelijk om een andere zorgverzekeraar te kiezen. Je moet dan wel voor 1 januari de huidige zorgverzekering hebben opgezegd.