Financieel/Geld
150254959
Geld

’Moeizame januari voor pensioenfondsen’

Kortingen dreigen nog, aldus Aon.

Kortingen dreigen nog, aldus Aon.

Amsterdam - Volgens verzekeraar Aon was het een „moeizame start van het jaar voor pensioenfondsen.” Dat staat in de Pensioenthermometer.

Kortingen dreigen nog, aldus Aon.

Kortingen dreigen nog, aldus Aon.

De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van de laatste twaalf maanden, daalde van 103% naar 102%. De gemiddelde dekkingsgraad, dus de financiële positie van een pensioenfonds, is sinds 1 januari 2020 van 103% naar 101% teruggelopen. Een daling van 2%.

Korten

Gemiddeld zitten de fondsen dus nog boven de aangepaste grens van 100%. Als pensioenfondsen hier onder zitten moeten ze na 2020 gaan korten. Tot die tijd hebben de pensioenfondsen respijt.

Grote fondsen ABP en Zorgwelzijn zitten nog onder de 100% met respectievelijk 95,7% en 96,4%. Daarmee zijn kortingen voor eind 2020 „nog steeds een realistisch scenario”, aldus Aon.

Coronavirus

Uit Aon’s onderzoek blijkt onder meer dat het Coronavirus voor minder rendementen en dus dalende rente heeft gezorgd, ook voor pensioenfondsen. Hierdoor stijgen per saldo de verplichtingen van de fondsen met ruim 5%.

Volgens Aon zijn de verwachtingen voor rendementen op financiële markten nu flink verlaagd, nadat ze een tijdje hoog waren. Daarbij komt dat ook verwacht wordt dat de rente laag blijft voor een langere periode.

Kwetsbaar

Frank Driessen, ceo van Aon Retirement & Investment zegt hierover: „Dat betekent dat pensioenfondsen rekening moeten houden met een lager rendement dan de afgelopen jaren het geval is geweest. Er is minder vooruitzicht op extra rendement om de dekkingsgraden te versterken waardoor deze voorlopig nog kwetsbaar blijven.”