Nieuws/Financieel
1504270128
Financieel

'Minder beursgangen op Damrak dit jaar'

Amsterdam - Het aantal beursgangen op het Damrak in 2019 is vergeleken met een jaar geleden gedaald. Maar één bedrijf, de IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel, gaf dit jaar op Beursplein 5 nieuwe aandelen uit. Vorig jaar vonden nog vier beursgangen op de beurs in Amsterdam plaats, meldde advocatenkantoor Baker McKenzie dat vaak advies geeft bij beursgangen. Ook wereldwijd daalde het aantal beursgangen op jaarbasis met 20 procent tot 1242.

Een beursgang is overigens anders dan een directe notering, waarbij geen nieuwe aandelen worden uitgegeven. Daarvan maakten dit jaar in Amsterdam woonzorgvastgoedgroep Aedifica, techbedrijf Prosus en uitbater van laadpaalstations Fastned gebruik.

Bedrijven zijn volgens het advocatenkantoor minder happig om naar de beurs te gaan vanwege de terughoudendheid bij beleggers. Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, de protesten in Hongkong en de brexitperikelen in het Verenigd Koninkrijk zorgden voor een afname van het vertrouwen op de financiële markten, aldus Baker McKenzie.