Nieuws/Financieel
1505593102
Financieel

AEX zet kleine opleving neer in grillige sessie; Takeaway onderuit

Na de sombere gang van zaken bij de weekstart heeft de AEX bij grillige handel dinsdag bescheiden terreinwinst geboekt. Eerder in de middag was nog een verdere daling ingezet. Beleggers stapten vooral in bij Unibail Rodamco en de verzekeraars. Akzo beleefde een mindere dag. Just Eat Takeaway viel ook uit de smaak.

De AEX is 0,1% hoger gesloten bij een stand van 722,03. De index piekte aan het begin van de ochtend nog op 727,8 punten, maar belandde ook wisselend op winst en verlies. Maandag was er nog een forse duikeling. De AMX doet het beter en pakt er 0,7% bij op 1018,2 punten.

Technisch analist Nico Bakker wijst erop dat de flinke klap voor de AEX maandag werd opgevangen door zijn trendvolgende indicator, tevens dynamische trendlijn rond 721 punten. „Vandaag een dappere reactie door de bulls, die daardoor de korte termijn uptrend ternauwernood intact laten. Zolang de index boven 721 noteert, kan een rally starten naar 736 en mogelijk 747. Onder in het veld ligt 718 punten als ultiem vangnet. Hieronder gaat het luik open voor een vrije val naar 660 of lager. Maar dat is nu niet aan de orde.”

Beleggingsstrateeg Olaf van den Heuvel (Aegon Asset Management) ziet meerdere redenen voor de stevige terugval van de aandelenkoersen op maandag. „Enerzijds is er een sterke toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen door de opkomst van de deltavariant. Bovendien is er angst voor het terugschroeven van het obligatieopkoopprogramma door centrale banken. Het economische herstel verloopt ook minder krachtig dan gedacht. Dit zie je terug in de surprise indices. In China zijn er zelfs veel meer tegenvallers dan meevallers en in de VS houden deze elkaar in evenwicht.”

Van den Heuvel verwacht dat de beurzen de komende weken zullen blijven kwakkelen. „Het herstel na de crisis is grotendeels ingeprijsd. Publicaties van bedrijfscijfers worden ook slechts goed ontvangen als deze behoorlijk positief verrassen. Wel is het zo dat centrale banken door de toegenomen economische onzekerheden misschien wat later op de rem zullen trappen. Op de geldmarkt wordt nu een Fed-rente van 1,1% in december 2023 ingeprijsd, bijna een kwartje minder dan twee weken geleden.”

Opleving Unibail

Bij de Nederlandse hoofdfondsen doet Unibail Rodamco Westfield met een winst van 3% goede zaken. Een dag eerder liep het vastgoedconcern nog forse averij op.

Verzekeraar ASR pakt de koppositie en krijgt er 3,3% bij met steun van een koopadvies door Deutsche Bank. Branchegenoot Aegon koerst 2,1% hoger

ING dikte 1,8%. De Zwitserse bank UBS, die wordt geleid door oud ING-topman Ralph Hamers, boekte in het afgelopen kwartaal flink meer winst.

Verfproducent AkzoNobel gaat 2,3% achteruit, in reactie op het teleurstellend kwartaalbericht dat de Amerikaanse concurrent PPG maandagavond naar buiten bracht.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, een witte raaf op maandag, sluit de rij met een verzwakking van 5,3%.

Bij de middelgrote fondsen staat de exploitant van pakketkluisjes Inpost met een winst van 2,1% bovenaan, na een koopadvies van de Amerikaanse bank Citi.

Fugro stijgt 2%, geholpen door het herstel van de olieprijzen. De bodemonderzoeker heeft bovendien een kleine opdracht binnengesleept, betreffende het herstel van bruggen en kademuren in het centrum van Amsterdam.

Gratis iedere ochtend meer relevant financieel nieuws in je mailbox? Meld je hier aan.